Elismerte felelősségét és bocsánatot kért az "okozott károkért" a feloszlatására készülő Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet pénteki közleményében, amelyet a Gara és a Berria című baszk újságoknak juttatott el.

ETA baszk terrorszervezet: "Bocs a károkért!"

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet bocsánatkérő közleményei a baszk Gara és Berria újságok címlapjain San Sebastiánban 2018. április 20-án. A szervezet a közleményben elismerte felelősségét és bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól és a mérhetetlen fájdalomért, amit okoztak. Közleményében kifejtette, hogy a "hibák vagy téves döntések" következményeként olyanoknak is ártottak, akinek semmilyen közvetlen szerepük nem volt a konfliktusban. A spanyol sajtó a baszk közszolgálati televízió (ETB) április 19-i értesülésére hivatkozva közölte, hogy az ETA május 5-én bejelenti feloszlatását. (MTI/EPA/Gorka Estrada)

"Tudatában vagyunk annak, hogy a fegyveres harc eme hosszú időszakában sok fájdalmat okoztunk (...). Tiszteletet kívánunk mutatni a halottak, sebesültek és más áldozatok felé (...). Igazán sajnáljuk"

- írta az ETA.

Közleményében kifejtette, hogy a "hibák vagy téves döntések" következményeként olyanoknak is ártottak, akinek semmilyen közvetlen szerepük nem volt a konfliktusban.

"Ezektől a személyektől és családjaiktól bocsánatot kérünk" – fogalmazott a terrorszervezet, hozzátéve, hogy "bárcsak semmi sem történt volna meg mindebből, bárcsak a szabadság és a béke már régen meggyökerezett volna Baszkföldön".

Mint írta, az ETA el kívánja ismerni "közvetlen felelősségét" a baszk társadalomnak okozott "túlzott szenvedésért".

Az ETA-nak már nagyon régen bocsánatot kellett volna kérnie őszinte és feltétlen módon az okozott károkért. Ez nem más, mint újabb következménye a jogállam erejének, amely legyőzte a terrorista szervezetet a demokrácia fegyvereivel – közölte a spanyol kormány véleményét kormányzati forrásokra hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.

Pedro Sánchez, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára Twitter-üzenetében azt írta, hogy az ETA nyilatkozta nagy lépés a végső béke felé egy hosszú és nehéz út után.

A terrorizmus áldozatainak szövetsége (AVT) közleményében viszont ezt egy újabb stratégiai lépésnek tartja az ETA részéről, és kifogásolta hogy a terrorszervezet nem gyakorolt önkritikát, és csak azoktól az áldozatoktól kért bocsánatot, akik nem vettek részt közvetlenül a konfliktusban. Hiányolta továbbá az egyéni felelősségvállalást, amely hozzájárulhatna a még megoldatlan támadások feltárásához.

A baszk közszolgálati televízió (ETB) értesülésére hivatkozva a spanyol sajtó csütörtökön számolt be arról, hogy a terrorszervezet május 5-én feloszlatja magát a Baszkföld francia részén található Bayonne városában nemzetközi közvetítőkön keresztül.

Az ETA tavaly jelentette be, hogy miután 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal, megmaradt fegyvereiket átadják a hatóságoknak.

Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságoknak juttatták el, amelyek több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglaltak múlt áprilisban Baszkföld francia részén.

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.