Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által megbízott korrupcióellenes vizsgálócsoport elkészítette a 219 oldalas jelentését, amiben arra jutott, hogy erős a gyanú, hogy a közgyűlés több volt és jelenlegi tagja is vétkes az azeri vesztegetési ügyben.

A szakértők által összeállított értékelésben megállapították, hogy az érintettek megsértették az etikai normákat az 1949-ben alapított, strasbourgi központú, a nemzeti parlamentek egyes képviselőiből álló, főleg a demokratikus jogokkal foglalkozó szervezeten belüli „lobbitevékenységükkel”.

Az azeri diktátor európai politikusokat kent meg, hogy kedvezőbb legyen a kép az országáról

Azerbajdzsán állítólag 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről.

Michele Nicoletti, a parlamenti közgyűlés elnöke tevékenységük felfüggesztésére szólította fel az érintett képviselőket, amíg le nem zárul a vizsgálat az ügyben.

Az ügyről beszámoló lapok főleg Karin Strenzt és Eduard Lintnert, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), illetve a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egykori politikusait emelték ki a feltételezett vétkesek között. A jelentés alapján kulcsszerepe volt a korrupciós folyamatokban a spanyol Pedro Agramuntnak, aki tavaly kénytelen volt lemondani a szervezet elnöki tisztségéről. A volt olasz képviselőt, Luca Volontèt is megnevezik, mint aki folyamatosan alulértékelte az azerbajdzsáni emberijog-sértéseket.

A közgyűlés 47 tagországának képviselői hétfőn tartanak vitát a jelentésről.

Azerbajdzsán kormánya 3 milliárdos alapból fizetett le európai politikusokat és újságírókat, és a pénzekből épp akkoriban érkeztek nagyobb összegek – dollármilliók – Magyarországra, közelebbről Budapestre, hogy a kormány szabadon engedte volna Ramil Safarovot, ismertebb nevén a baltás gyilkost. Polt Péter legfőbb ügyész közölte: nem zajlik nyomozás az ügyben.

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@justhpeter: a birkáknak mióta sajátja a gondolkodás?Elég,ha orbán gondolkodik helyettük.

Amúgy érdekelne,hogy a mi fényestekintetűnk milyen szerepet játszott ebben? Ő volt a közvetitő?
Nem csoda,hogy ennyire védi az EPP.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
Mi tiszták vagyunk, mint mindig, az esti fürdés után.
moareka
Ugye ez itt is érint valakiket???:))))))
nezelodo
@moareka: Á dehogy, a Polt kapásból, gondolkodás nélkül kinyilatkoztatta, kogy kizárt, mint a Patyi macskája...
Macskaszem
Pénzért az anyjukat is eladnák ezek a tetvek, a szerzési láz teljesen úrrá lett a józan észen, mindegy honnan, csak jöjjön a pénz a horda zsebébe, az ország is csak egy büntetlenül dézsmálható pénzeszsák számukra, semmi több.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.