Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által megbízott korrupcióellenes vizsgálócsoport elkészítette a 219 oldalas jelentését, amiben arra jutott, hogy erős a gyanú, hogy a közgyűlés több volt és jelenlegi tagja is vétkes az azeri vesztegetési ügyben.

A szakértők által összeállított értékelésben megállapították, hogy az érintettek megsértették az etikai normákat az 1949-ben alapított, strasbourgi központú, a nemzeti parlamentek egyes képviselőiből álló, főleg a demokratikus jogokkal foglalkozó szervezeten belüli „lobbitevékenységükkel”.

Az azeri diktátor európai politikusokat kent meg, hogy kedvezőbb legyen a kép az országáról

Azerbajdzsán állítólag 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről.

Michele Nicoletti, a parlamenti közgyűlés elnöke tevékenységük felfüggesztésére szólította fel az érintett képviselőket, amíg le nem zárul a vizsgálat az ügyben.

Az ügyről beszámoló lapok főleg Karin Strenzt és Eduard Lintnert, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), illetve a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egykori politikusait emelték ki a feltételezett vétkesek között. A jelentés alapján kulcsszerepe volt a korrupciós folyamatokban a spanyol Pedro Agramuntnak, aki tavaly kénytelen volt lemondani a szervezet elnöki tisztségéről. A volt olasz képviselőt, Luca Volontèt is megnevezik, mint aki folyamatosan alulértékelte az azerbajdzsáni emberijog-sértéseket.

A közgyűlés 47 tagországának képviselői hétfőn tartanak vitát a jelentésről.

Azerbajdzsán kormánya 3 milliárdos alapból fizetett le európai politikusokat és újságírókat, és a pénzekből épp akkoriban érkeztek nagyobb összegek – dollármilliók – Magyarországra, közelebbről Budapestre, hogy a kormány szabadon engedte volna Ramil Safarovot, ismertebb nevén a baltás gyilkost. Polt Péter legfőbb ügyész közölte: nem zajlik nyomozás az ügyben.

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@justhpeter: a birkáknak mióta sajátja a gondolkodás?Elég,ha orbán gondolkodik helyettük.

Amúgy érdekelne,hogy a mi fényestekintetűnk milyen szerepet játszott ebben? Ő volt a közvetitő?
Nem csoda,hogy ennyire védi az EPP.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Az ilyen Alijev-féle -2013-ban a világ legkorruptabb embere cím boldog tulajdonosa- sötét elnyomók ugyanis tökéletesen megértik a mi kis kelet-európai banánültetvényünk vezérének sajátos gondjait. Hogy milyen nehéz manapság a titkosított-ellopott közpénz-csilliárdokat tisztára mosni. És amíg Orbán Ráhel vendégelőadó lehet az azeri nemzeti egyetemen, nekünk maradnak a kételyek: hogy legközelebb az etióp életszínvonallal, a szudáni stabilitással, a venezuelai kiszámíthatósággal, vagy a kongói biztonsággal fogunk stratégiailag partneri viszonyra lépni. Kilógó nyelvvel, kétpofára.
img8.hvg.hu/image.aspx?id=8c1a7ae2-e1f8-4eee-b89e-6717d9ce1d11&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c
államfő apja, Hejdar Alijev könyörtelen, véreskezű kommunista diktátor emléke előtt tiszteleg a magyar miniszterelnök
kereső
@justhpeter: a birkáknak mióta sajátja a gondolkodás?Elég,ha orbán gondolkodik helyettük.

Amúgy érdekelne,hogy a mi fényestekintetűnk milyen szerepet játszott ebben? Ő volt a közvetitő?
Nem csoda,hogy ennyire védi az EPP.
nezelodo
Ne is legyern olyan sóher az a szép szál Alijev, na meg olyan pancser, minr a Grippen emberei", vagy az Alstron! Mi lett volna ha nyugatról is folydogált volna ilyen pénzecske a Horthy rendszer embereitől, hogy a Viktorunk bevegye a buliba pl.a Kisgazdákat 98-ban?! Ugyis átverte volna azokat is. Akkor az lett volna a szeplőtelen fogantatás utáni lépésként szent keresztvíz!
Zeta
Mi tiszták vagyunk, mint mindig, az esti fürdés után.
moareka
Ugye ez itt is érint valakiket???:))))))
nezelodo
@moareka: Á dehogy, a Polt kapásból, gondolkodás nélkül kinyilatkoztatta, kogy kizárt, mint a Patyi macskája...
Macskaszem
Pénzért az anyjukat is eladnák ezek a tetvek, a szerzési láz teljesen úrrá lett a józan észen, mindegy honnan, csak jöjjön a pénz a horda zsebébe, az ország is csak egy büntetlenül dézsmálható pénzeszsák számukra, semmi több.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.