Az amerikai elnök szerint nagyon sokat költöttek a Közel-Keletre eredmények nélkül.

Donald Trump amerikai elnök az Emmanuel Macron francia államfővel tartott közös sajtóértekezleten a többi között azt hangsúlyozta, hogy szeretne kivonulni Szíriából.

A mintegy egyórás nemzetközi sajtóértekezleten az amerikai elnök az Egyesült Államok legrégebbi és legjobb szövetségesének nevezte Franciaországot. Szíriáról szólva azt mondta: személy szerint ugyan minél előbb szeretne kijönni Szíriából, hazahozni az amerikai katonákat, akik szerinte nagyszerű munkát végeztek, de egyetértett Emmanuel Macronnal abban, hogy kivonulással nem akarunk teret adni Iránnak a Földközi-tenger medencéjében.

Trump kivonulna Szíriából

A sajtóértekezlet végén Donald Trump azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államok zavarba ejtően sokat költött a Közel-Keleten, miközben otthon, vagyis az Egyesült Államok határain belül kellett volna inkább hidak, utak, alagutak, iskolák építésére költeni.

„Hétezer milliárdot költöttünk el a Közel-Keleten, és semmit nem kaptunk érte sőt, a semminél is kevesebbet” 

– mondta.

A sajtóértekezlet előtt Donald Trump és Emmanuel Macron mintegy egy órán keresztül tárgyalt egymással a Fehér Házban. Az iráni atomalku és a szíriai helyzet mellett megtárgyalták az acél-, és alumíniumtermékekre kivetett amerikai védővámok miatti kereskedelmi konfliktust is.

Trump a vitát komplikáltnak nevezte, mivel Franciaország az Európai Unió tagja, és az Unió szerinte elfogadhatatlan kereskedelmi korlátokat állított. Kifejtette, hogy szívesebben tárgyalja meg a kereskedelmi kérdéseket kétoldalú megbeszéléseken, közvetlenül Franciaországgal. Szóba került a Kínával folytatott kereskedelmi vita is, ennek megoldására az amerikai elnök jó esélyt látott, és bejelentette, hogy Steve Mnuchin pénzügyminiszter néhány napon belül Kínába utazik.

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Shawn Thew

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Trump „szívesebben tárgyalja meg a kereskedelmi kérdéseket kétoldalú megbeszéléseken, közvetlenül Franciaországgal.“ - Katonai kérdésekben a NATO-n belül járhatnak egy úton, az EU többi államának kihagyásával is, de az EU egységes külső vámtarifára tekintettel - nos, ez nem francia kompetencia, Trump nagy tévedésben van, vagy bomlasztani akar.
Egyébként amire hatással lehetne és ami állítólag óhaja is - például egy kivonulásra - azt se teszi meg.
1magyar
Tökéletes gondolat! Putyin is vonuljon ki, oldják meg egyedül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.