A legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti telep, a Mantap-hegy gyomrába vájt alagútrendszer nem biztonságos többé, és nem használható további tesztekhez, mert összeomlott az atomrobbantások következtében a felette húzódó hegy, ami miatt figyelni kell az esetleg kiszivárgó radioaktivitást is – derült ki a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem geológusainak szerdán közzétett tanulmányából.

Összeomlott egy hegy, lőttek Észak-Korea atomprogramjának?

A dokumentum új megvilágításba helyezheti Kim Dzsongun észak-koreai vezető pénteken tett bejelentését, miszerint Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. A nyilatkozatot ugyanakkor politikai elemzők Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai elnök április 27-ére kitűzött találkozójával hozzák összefüggésbe.

A legutóbbi robbantás után négy földrengés rázta meg a térséget

Nukleáris robbanások során hatalmas mennyiségű hő és energia szabadul fel. Az észak-koreai rezsim 2017. szeptember 3-án hajtotta végre legutóbbi földfelszín alatti kísérleti robbantását, amelynek becsült ereje 100 kilotonna TNT-nek felelt meg és tízszer volt erősebb a korábbi tesztekhez felhasznált nukleáris eszközöknél. A szeptember 3-i kísérletet követő hetekben négy földrengés rázta meg az egyébként ilyen szempontból inaktív térséget.

Szakértők már röviddel a tesztet követően úgy vélekedtek, hogy a kommunista állam északkeleti felében lévő telep instabillá vált.

A most közzétett tanulmányhoz felhasznált adatokat a kínai szakemberek a robbantást követően gyűjtötték. Az értekezés szerint a kísérleti atomrobbantást nyolc és fél perccel követő első földmozgás a nukleáris teszt központja irányába történt helyszíni összeomlás volt, amelyet sorozatos földrengések követtek.

Rádióaktív szél?

A geológusok tanulmányuk összegzésében elengedhetetlennek mondták az esetlegesen kiszivárgó radioktivitás mérését az összeomlás térségében. Az észak-koreai nukleáris kísérleti telepek különös gondot jelentenek a Phenjan szinte egyedüli szövetségesének számító Pekingnek, hiszen a Kilcsuban lévő ilyen létesítmény alig 100 kilométerre van a kínai határtól. A phenjani rezsim kísérleti atomrobbantásai által kiváltott földmozgások kihatással voltak a kínai határtelepülésekre és városokra, ahol iskolákat és irodaházakat kellett evakuálni.

A kísérletek emellett olyan félelmeket is gerjesztettek, hogy a szél radioaktiv részecskéket sodorhat Kína felé, bár a helyi hatóságok azt állítják, eddig nem mértek ilyet.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Tehát ezért mondta az óvodás, hogy kész leállítani az atomkísérleteket, mert ,,SIKERESEN SAJÁT MAGUKAT ROBBANTOTTÁK FEL !!!
ENNYIT AZ ÓVODÁSRÓL !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Tehát ezért mondta az óvodás, hogy kész leállítani az atomkísérleteket, mert ,,SIKERESEN SAJÁT MAGUKAT ROBBANTOTTÁK FEL !!!
ENNYIT AZ ÓVODÁSRÓL !!!
Peller Anikó
@papa.49: elmentek a falig, már nem lehet nagyobbat blöffölni.
human
Az a bajom a tudománnyal, hogy mindig előrébb jár mint az emberi felelősség tudat. Egy elcseszett atomreaktor és 1 millió évre sugárszennyezett lesz a terület. És ki tudja mit találtunk vagy találunk ki még ami nagyon hasznos lehetnek de ugyanakkor rohadt veszélyes is.
görbetükör
Kár, hogy nem volt a hegy alatt a dagi óvodás. :(
nezelodo
Majd a Trampli meg magáénak fogja tartani a sikert, mint egykor a Szu összeomlása utáni orosz kivonulást Orbán.
cikicakk55
@görbetükör: Én is épp ezt akartam írni,hogy kár,hogy nem volt ott ez a túltáplált debil elmebeteg óriáscsecsemő. Azért abban még reménykedhetünk,hogy kapott a rádió aktivitásból rendesen,hisz már az első robbantásaik után is voltak földmozgások. Sőt a tenger alatti robbantásaik után is volt válasza a földnek a háborgatásért. nagyon tudnék örülni neki,ha ez a dagadék féreg kínok kínját élné át egy sugárfertőzés miatt. A sok szerencsétlen agy mosottat sajnálom,mert ha élni akarnak kötelező nekik mindent a dicső vezetőnek megköszönni. Tavaly volt egy film róluk,mikor egy szemsebész(már nem tudom milyen országból,de nem kóreai) több vak embernek vissza adta a látását.Ingyen,bérmentve műtött. Mindegyik látását vissza kapott ember,ennek az óriás csecsemőnek a fényképéhez ment oda,és hajlongva földet nyalva köszönték meg a Nagy és dicső vezetőnek,hogy újra látnak. A pofám leszakadt ekkora hülyeség láttán. A dokira,aki műtötte őket rá sem néztek,pedig akkor már láttak.
papa.49
@cikicakk55: A hülyeség ott is ÁLLAMPOLGÁRI JOG !!!
cikicakk55
@papa.49: Na igen! Sajnos mi is teljes gőzzel arra tartunk. Most még az ilyen senkik mint te,meg én,elmondhatjuk a véleményünket. Ám látod,hogy akik egy kicsit is magasabban vannak mint mi,azok már listázva vannak és ki tudja ez mivel jár majd. ÉK-ban már a kisembereket is kivégzik,ha nem hajlobg a féyképénél. A Nat GEO- n volt egy film,ott láttam. 200 méterekként ki van rakva ennek az óvódásnak a fényképe és ha valaki csak egy fényképnél nem térdel le és feljelentik,akkor pár nap és ki is végzik. Képzeld mi lehet ott,ha két ember bár min összekap. Nem kell bizonyíték,hogy tényleg nem hajolt meg.
egyember
@cikicakk55: "Civilizált?" államban FIZIKAILAG nem végeznek ki senkit. A karakterrombolás hatásosabb, mert a kivégzettből gyakran "szent", példakép lesz. Az erkölcsileg legyilkolt viszont soha nem "támad fel".
papa.49
Hát egyet biztosan tudok én soha nem fogok hajlongani egyetlen tetűnek se inkább a halál !!!
papa.49
@cikicakk55: Igazad van de én nem fogok neki se hajlongani SOHA !!!
havasigyopár
Rájött, hogy miután saját magát, vagyis az országát robbantotta fel, el kell menekülnie, ha nem akar ott elpusztulni. Ezért van ez a hirtelen barátság. Valamiben mesterkedik. Jó lesz vigyázni vele Dél Korea!
cikicakk55
@havasigyopár: Na erre én is gondoltam.Ez a görény nem szól a népnek,hogy a sugrárfetőzés miatt évszázadokra genetikailag hulladékok fognak születni,akik meg most élnek keserves kínok közt halnak meg,de Ő megpróbál időben lelépni.Arra nem gondol a marhája,hogy már Ő is sugárfertőzött lehet és azt vinné tovább azokhoz akiknél még nincs baj. A szél miatt így is elég messzire el érhet a baj. Ugye egyenlőre azt írják,hogy nincs sugárveszély,na de az oroszok is csak egy hét múlva árulták el,de akkor sem önszántukból.
papa.49
@cikicakk55: A ,,kommunisták,, meg az igazmondás a viéágűr két legtávolabbi pontján lehet !!!
Igazmondó kommunistát még nem találtak, vajon miért ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.