A Tálibok célkeresztjében az Afganisztánban állomásozó amerikaiak.

A tálibok meghirdették tavaszi hadjáratukat, amelyet elsősorban a kabuli kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen akarnak folytatni. A kabuli kormány egyszerű propagandának minősítette a bejelentést.

A radikális iszlamisták tudatták, hogy az al-Kandak fedőnevű offenzíva a megszálló amerikaiakmegtörésére, megölésére, elfogására összpontosít, a belső támogatók – az afgán kormány és erői – másodlagosak számukra.

A tálibok szerint az amerikai katonai bázisok afganisztáni jelenléte azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok és az afgán kormány szabotálja a békefolyamatot, elnyújtja a háborút. Asraf Gáni afgán elnök februárban béketárgyalásokat ajánlott a táliboknak, de ezt ők elutasították.

Újabb hadjáratot hirdettek a tálibok

A tálib lázadók csaknem két évtizede harcolnak a kormány ellen, amely az ország területének csupán 40 százalékát uralja, 60 százalékon a tálib felkelők vagy különféle hadurak és fegyveres csoportok, köztük az Iszlám Állam szélsőségesei vetették meg lábukat.

A mostani hadjáratot az úgynevezett Árok csatája után nevezték el, amelyben Mohamed próféta vezetésével háromezer muszlim férfi ásott árkot a Szaúd-Arábiában található Medina köré, így hiúsította meg a nem muszlim arab és zsidó törzsek ostromát.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.