Ezrek vonultak utcára Spanyolország több nagyvárosában csütörtökön, hogy tiltakozzanak a navarrai bíróság ítélete miatt, amely szexuális visszaélés miatt ítélt el egy öt férfit, felmentve őket a szexuális erőszak vádja alól.

A 26 és 29 év közötti sevillai férfiak egy fiatal nőt támadtak meg 2016 júliusában Pamplonában, a bikafuttatásokról híres San Fermín ünnepségek ideje alatt, a hajnali órákban.

Több ezren tiltakoztak Spanyolországban egy szexuális bűncselekmény enyhe ítélete miatt

Valenciai tüntetők

Fotó, címlapi kép: EPA/Kai Foersterling

Az áldozat feljelentést tett, az öt férfit, köztük egy katonát és egy csendőrt, azonnal előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A férfiak azt vallották, hogy minden a nő beleegyezésével történt.

Az óriási érdeklődés mellett zajló eljárásban az ügyészség 22 év 10 hónapos börtönbüntetést kért a vádlottakra a többi közt szexuális erőszak, és megfélemlítéssel elkövetett rablás miatt, mivel a támadók a nő telefonját is elvették.

A navarrai bíróság viszont nem látta bizonyítottnak az erőszakot, így szexuális visszaélés miatt kilenc éves börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre, egyikük lopás miatt további két hónapot kapott.

Emellett az áldozatnak 50 ezer eurós kártérítést ítélt meg.

A három tagú bírói testület egyik bírája különvéleményt fogalmazott meg, amelyben kifejtette, hogy szerinte fel kellett volna menteni az öt férfit.

Az ügyvédek mindkét oldalon fellebbeznek a döntés ellen a legfelsőbb bíróságon.

Az ítélet óriási felháborodást váltott ki az épület előtt várakozó, az áldozatot támogató tömegben. "Nem vagy egyedül!","Ez nem visszaélés, ez erőszak!" – skandálták. A kialakult feszült helyzetben többen megpróbálták áttörni a bejárat előtti rendőri kordont.

Madridban az igazságügyi minisztérium épülete elé vonultak a döntés ellen tiltakozók, és hasonló megmozdulások kezdődtek egyebek mellett Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza utcáin.

Számos politikus, közéleti szereplő, jogász fejezte ki ellenvéleményét és tiltakozását.

"Hittünk neked és továbbra is hiszünk neked" – írta Twitter-oldalán Perdo Sánchez, a legnagyobb parlamenti ellenzéki erő Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára.

Ada Colau barcelonai polgármestere ugyanezen a fórumon "patriarchálisnak" nevezte az ítéletet. "Nem vagy egyedül" – üzente az áldozatnak.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
Mert a kibaszott nagy liberalizmus a bűnözők jogait védi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.