Új embercsempészési módról ír egy német hírportál.

Már jetskivel is hozzák a migránsokat Európába
Fotó: Pixabay

Egyre gyakrabban fordul elő a Földközi-tenger nyugati részén, hogy az embercsempészek jetski (vízirobogó) segítségével juttatnak be embereket Afrikából Európába

- írta a Die Welt című német lap a Frontex uniós part-, és határvédelmi ügynökség és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) tapasztalataira hivatkozva.

A Die Welt a hírportálján az Europol csütörtöki közleménye alapján azt írta, hogy a spanyol hatóságok az Europol segítségével lecsaptak egy szervezett bűnözői csoportra, amely kábítószert és embereket csempészett jetskivel Afrikából a Gibraltári-szoroson keresztül Spanyolországba. Elfogtak 19 gyanúsítottat, és lefoglaltak egyebek mellett 11,6 kilogramm kábítószert és 15 ezer euró ( forint) készpénzt. A gyanúsítottak mind marokkói állampolgárok. Az embercsempészésért fejenként 4000 eurót kértek, és további 500 eurót, ha spanyolországi szállásra is szükség volt.

A Frontex tapasztalatai szerint a jetskis embercsempészet

"bevett gyakorlat" a Gibraltári-szorosnál, amely csupán 14,3 kilométeres, a gyors vízi járművel így 30 perc alatt be lehet jutni Afrikából Európába.

Az üzletágban kizárólag marokkói fiatalemberek tevékenykednek. Egyszerre legfeljebb három embert tudnak átjuttatni a szoroson, az illegálisan Európába érkező emberek számát tekintve így viszonylag alacsony ennek a típusú embercsempészetnek a hatása, de a jetskis esetek száma évek óta meredeken emelkedik – emelték ki a közleményben.

A Die Welt hozzátette, hogy a jetskis embercsempészet

igen jól jövedelmez, a jármű árát akár egy úttal meg lehet keresni.

Legnagyobb előnye a gyorsaság, ami azonban balesetveszélyt is jelent, mert az embercsempészek gyakran nagy sebességgel közelítik meg a spanyol partot, hogy minél hamarabb célba juttassák utasaikat és visszaérjenek a marokkói felségvizekre, és ezzel veszélybe sodorják a strandokon fürdőző és a tengerben úszó nyaralókat. A "főszezon" július 10-től szeptember 10-ig tart, a marokkói hatóságok ebben az időszakban engedélyezik a jetskizést.

A Földközi-tenger nyugati részén, a Marokkóból és Algériából Spanyolország felé vezető migrációs útvonalon a vízirobogós embercsempészektől függetlenül is növekedik a forgalom. Ez az egyetlen útvonal, amelyen tavaly jelentős mértékben emelkedett az átkelők száma. A Frontex adatai szerint 2017-ben 21 632 ember jutott be ezen az úton illegálisan az Európai Unióba, ami 150 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Jaj de kínos! Egyre kevesebb jön Magyarország fele. Mi lesz ha már nem tudnak több migráncsot elfogni a határon? Hamarosan olvashatjuk az álláshírdetésben,hogy külsős munkára barnabőrű statisztákat keresünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkafőző Rézüst
naja, tegnap is láttam, egy jetskin vagy 80-100 migráncsot hoztak! Micsoda kín...:))
Pálinkás Pál
@cikicakk55: De ebben mi a kínos...? személy szerint annak örültem volna ha egyáltalán nem olvasok aról hogy migráncs akár csak meg is közelíti a magyar határt...és ha a tengeren is nem taxiztatnák,hanem minimum visszakísérnék a sáskákat...akkor ott is egyre kevesebb lenne...de ha kilőnének pár ladikot,az is kevesebb áldozattal járna,mint ahány ezek miatt a paraziták miatt Európában bekövetkezik!!
justhpeter
Orbán bajban lesz migráncsok nélkül. Nem csak a lóláb fog kilógni, hanem maga a ló is előjön majd. és mivel már az EU mellett az ENSZ is ellenség, sokkal nehezebb lesz új ellenséget találnia.
verőce21
Eléggé háborgó ott Gibraltárnál a tenger, nem hiszem, hogy menetrendszerűen szállítanák ott a migránsokat. Ott az átkelés ilyen, vagy bármilyen lélekvesztővel nyugodtan mondható attrakciónak, vagy bravúros sportteljesítménynek is.
Hazugság ez a hír.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.