Nyolc román katona sebesült meg abban a pokolgépes merényletben, amelyet hétfő reggel követtek el egy NATO-konvoj ellen Afganisztán déli Kandahár tartományában – közölte a román védelmi minisztérium.

A tárca közlése szerint a sebesültek állapota stabil, nincsenek életveszélyben. A sebesült katonákat a helyszínen ellátták, majd a kandahári katonai kórházba szállították őket. Valamennyien a dél-romániai Campulung Muscel katonai alakulatához tartoznak, és ez év februárjától augusztusáig a kandahári légi támaszpont védelmével és az afgán hadsereg kiképzésével kapcsolatos feladatokat látnak el.

Nyolc román katona sebesült meg a hétfői afganisztáni merényletben

Az afgán biztonsági erők tagjai az egyik kabuli pokolgépes merényletnek a helyszínén 2018. április 30-án. Kettős pokolgépes merénylet történt az afgán főváros, Kabul központjában, legkevesebb huszonegyen meghaltak, huszonheten megsebesültek. (MTI/AP/Maszúd Hoszaini)

A merénylet után mind Klaus Iohannis román államfő, mind pedig Viorica Dancila miniszterelnök üzenetben fejezte ki együttérzését, és kívánt mielőbbi felépülést a sebesülteknek.

A hétfő reggeli öngyilkos merénylő egy NATO-konvojt próbált felrobbantani, de a robbanásban nem a katonák, hanem egy, közvetlenül a merénylet helyszíne mellett lévő muzulmán vallási iskola 11 diákja veszítette életét.

A Kandahár tartományi rendőrségtől származó korábbi közlés szerint 5 NATO-katona sebesült meg a robbantásban.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató, radikális muzulmán tálibok szerdán hirdették meg tavaszi hadjáratukat, amelyet – elmondásuk szerint – elsősorban a kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen fognak folytatni.

A román hadsereg 625 katonája vesz részt a Resolute Support nevű afganisztáni NATO-misszióban, és további 300 román katona más NATO-, EU-, ENSZ- és EBESZ-missziókban teljesít szolgálatot Románia határain kívül. Az elmúlt évtizedek külföldi misszióiban 29 román katona vesztette életét, és 185-en sebesültek meg.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Kelett nektek NATO. Hollywoody bohocok.Kit ve'dsz te Afganisztanban te ostoba. Trumpe'rt
meghalni?Egesz Amerika nem er anyitt!Megerdemlitek!,USA hasznot huz ezekbol a szerencsetlen
orszagokbol,kik eltek,haltak,Hallywoodert.Most pedig me'g haboruzanak is amerikae'rt! USA
lehuzza a boruket a NATO-ban Merkel pedig az Eu ban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.