A munka ünnepéről Ferenc pápa is megemlékezett Twitter-fiókján hangsúlyozva, hogy a munka ad méltóságot az embereknek.

Ezt üzente Ferenc pápa a Twitteren a munka ünnepén

Ferenc pápa a húsvéthétfői Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádsága közben a vatikáni Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakából 2018. április 2-án. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

Százhuszonöt éve, 1890-ben ünnepelték először május 1-jét, amely egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja. Május 1-je, hasonló tartalommal, katolikus ünnep is

- írja a mult-kor.hu portál.

Több olaszországi városban utcára vonultak a szakszervezetek május elsején sürgetve, hogy a munkaadót tegyenek lépéseket a még mindig gyakori halálos munkahelyi balesetek elkerülésére

- közölte ma az MTI.

A három legnagyobb olaszországi szakszervezeti tömörülés a CGIL, a CISL és az UIL többek között Rómában, Milánóban, Torinóban és Prato városában is demonstrációt szervezett.

Annamaria Furlan, a CISL-főtitkára "háborús helyzethez" hasonlította az olaszországi munkakörülményeket. Év eleje óta már több mint 150-en veszítették életüket munkahelyükön, tavaly egész évben 380 ezer munkahelyi baleset következett be, 632-en haltak meg. Az áldozatok többsége a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozott, több mint tíz százalékuk külföldi volt.

Torinóban a felvonuláshoz a kerékpáros futárszolgálatok fiatal dolgozói is csatlakoztak méltányosabb munkafeltételeket követelve. Az olaszországi textilipar fellegváraként ismert Parma városában Susanna Camusso a több mint 5 millió taggal rendelkező CGIL főtitkára a nehéz kormányalakításra utalva kijelentette, Olaszországnak nem újabb választásokra, hanem konkrét intézkedésekre van szüksége a dolgozók védelmében.

A szokásos május elsejei szakszervezeti könnyűzenei koncertet délután Rómában a lateráni Szent János-bazilika előtti téren tartják.

A munka ünnepéről Ferenc pápa is megemlékezett Twitter-fiókján hangsúlyozva, hogy a munka ad méltóságot az embereknek.

Május 1-je, hasonló tartalommal, katolikus ünnep is Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Az ünnepet XII. Pius pápa 1955. május 1-jén rendelte el Jézus ács nevelőatyjára emlékezve.

Forrás: MTI, mult-kor.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
@Eladott Ország: Nekem a munkás Szent József, Jézussal kép bejött. (A másodikat hanyagolnám)
De, csatlakozom hozzád a szorgalmas, dolgos, termelő emberek köszöntésében.
Eladott Ország
@36: Kronológiai sorrendben mutattam be május elsejét. A sok százezer közmunkás országa lettünk, amire csak az lenne büszke, aki annyira korlátolt, mint a csúti cigány és pártkatonái. Úgy viselkednek, mintha minimum Ausztria gazdasági szintjét értük volna el, közben meg már Románia is lekörözött bennünket. Nem csak demokráciában, de gazdaságilag is. Egyébként a jelen dolgozóinak még annyi becsülete sincs mint az átkosban és a ha ez a rohadt fidesz banda marad, tovább megy a leépítés minden szinten. Marad az uram-bátyám Mikszáthi dzsentri félfeudális ország, az állampárt seggéből kilógó és hajbókoló egyházzal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.