Kevesebb támogatás, több befizetés, ráadásul szigorúbb ellenőrzés – így képzeli el az Európai Bizottság a 2020 utáni uniós költségvetést.

Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027)

– közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Brüsszel bekeményít – az uniós kifizetéséket a jogállamiság meglétéhez kötnék

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésén az uniós költségvetési tervezet bemutatása előtt Brüsszelben 2018. május 2-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Juncker az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós költségvetési tervezet bemutatásakor elmondta, hogy az adófizetők pénzével való felelős kormányzás érdekében az uniós bizottság – most első alkalommal – "a jogállamisághoz kötődő új mechanizmussal biztosítaná a hatékony és eredményes pénzgazdálkodást".

A brüsszeli testület közleménye szerint az újonnan javasolt eszköz lehetővé teszi az unió számára, hogy "felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon".

Ilyen határozatra az elképzelés értelmében az Európai Bizottság tesz majd javaslatot, és elfogadásáról a tagországok kormányait képviselő Tanács dönt.

Brüsszel költségvetési eszközökkel is védeni szeretné a fellépő kockázatoktól az Európai Unió jogállami rendszerének fennmaradását

- húzta alá Juncker.

Az új mechanizmus nem egyes tagállamok ellen irányulna, hanem általánosan alkalmazható lenne, mivel az unió struktúrájához tartozó alapvető eszköz létrehozást jelenti – közölte a bizottsági elnök.

Brüsszel bekeményít – az uniós kifizetéséket a jogállamiság meglétéhez kötnék

Nigel Farage brit európai parlamenti képviselő, az Európai Uniót ellenző legnagyobb brit párt, az Egyesült Királyság Függetlenség Pártja (UKIP) volt vezetője és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén az uniós költségvetési tervezet bemutatása előtt Brüsszelben 2018. május 2-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Deák Dániel: Brüsszel megbélyegezne

A jogállamisági vizsgálat keretében bizonyos országoktól elvonhatnak uniós forrásokat, ezt nem lehet megvalósítani. Nincs az a jogállam, nincs az a jogrendszer, amiben ezt végre tudnák hajtani

– fejtette ki Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa.

Hozzátette, gazdasági nyomásgyakorlás a költségvetési terror meglebegtetése a következő uniós támogatási időszakra lehetséges.

A Figyelő főmunkatársa hangsúlyozta:

ennek hátterében a migráció áll, Brüsszel így próbálja megbélyegezni a bevándorlásellenes országokat, főként Magyarországot és Lengyelországot.

Forrás: MTI, Origo, Figyelő, HVG

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Commenter: na igen. Legalább "olyan bátor"!,mint orbán. Le is mondott otthon,amikor egy kicsit forró lett a lába alatt a talaj a királyságban.
Commenter
@kereső: így van. Farage együtt röhöghetett Orbánnal Verhofstadton. Farage-nak és a UKIP(ez a pártja)-nek már mindegy a brexit miatt kit is röhög ki, Orbánnak viszont az uniós pénzforrások miatt talán (még) nem annyire. Verhoftstadt-ban Orbán egy életre megtalálta az egyik legádázabb ellenfelét...
mackoka46
Nem történik semmi se. Ha nem lesz pénz, a nép szájából is kiveszi falatot. Én akkor lennék nyugodt, ha a jó Isten magához szólítaná és közölné vele, hogy távozz tőlem sátán...
advocat
Ezek? Csak a szájuk jár! Az unió gittegylet! Vagy csak nem szoktak hozzánk. Mert ahova mi belépünk???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.