A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat Gabriel Oprea volt belügyminiszter, volt miniszterelnök-helyettes ellen, amiért 2016 októberében a politikus konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett – közölte szerdán a vádhatóság.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat a volt román miniszterelnök-helyettes ellen

A DNA honlapján publikált közlemény szerint mind Gabriel Oprea, mind pedig az a cég, amelyik felbontotta az útburkolatot, és nem jelezte ezt megfelelően, felelős a motoros rendőr halálos balesetéért. Ezért mind a volt minisztert, mind a céget és annak adminisztrátorát gondatlanságból elkövetett emberölés miatt állítják bíróság elé.

A DNA szerint Oprea

jogtalanul állandó jelleggel rendőri felvezetést vett igénybe, és hivatali hatalmával visszaélve maga rendelkezett arról is, hogy konvojának motoros rendőr nyisson utat, hogy nagyobb sebességgel haladhasson a fővárosi forgalomban, ami többletkockázatot jelentett.

A tragédia egy olyan alkalommal következett be, amikor a politikus sötétedés után hazafele tartott, és

az autóját felvezető motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásatott árokba csúszott, és életét vesztette.

A DNA szerint a motoros 84 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a sötét, vizes úton, amikor a baleset történt.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A DNA szerint azonban Oprea egy lépést sem tett rendőri felvezetés nélkül és átlagosan háromszor gyakrabban használt konvojt, mint az államfő. Ehhez jelentős rendőri erőket kellett mozgósítani: a baleset éjszakáján például 27 rendőr dolgozott azon, hogy Oprea gyorsan hazaérjen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.