A katasztrófahelyzet miatt óvatosságból újabb 2000 embernek kellett elhagynia az otthonát. A hawaii vulkánfigyelő hivatal arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a kitörési aktivitás jelenleg folyamatosan nő, és hónapokig eltarthat.

Újabb házak lettek a Kilauea vulkán martalékává Hawaiin

Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Egy hasonló vulkáni tevékenység 88 napig tartott 1955-ben, de akkor még sokkal kevesebb ember lakott a vulkán közelében – közölte a hivatal szóvivője.

A Kilauea csütörtökön tört ki, de a földrengések már korábban megkezdődtek a térségben. Pénteken a legnagyobb rengés 6,9-es erősségű volt, a legerősebb 1975 óta.

Az amerikai földtani intézet szombaton közölte, hogy újabb lávahasadékok nyíltak a Leilani lakótelep területén, a vulkán kráterétől 19 kilométerre. A láva hőmérséklete körülbelül 1150 Celsius-fok.

A láva egyelőre nem okozott sérülést senkinek – jelentette ki David Ige (61) hawaii kormányzó. Harry Kim, Ha­waii megye polgármestere szerint mindent megtesznek az emberek védelméért. A Klaue­a vulkán 35 éve folyamatosa­n aktív, ez idő alatt a belőle kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be és 300 házat pusztított el.

(Blikk.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.