Október 7-re írta ki az általános választásokat Bosznia-Hercegovinában a központi választási bizottság kedden. Addig azonban még a választási törvényt sem árt egy kicsit reszelgetni.

Irena Hadziabdic, a választási bizottság elnöke a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint keddi sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy a boszniai állampolgárok október 7-én összességében 518 tisztségről döntenek.

A 3,38 millió választópolgár szavaz a háromtagú államelnökség tagjairól, a szövetségi parlamenti törvényhozóiról, a többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, valamint a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének képviselőiről, illetve a Bosznia-hercegovinai Föderáció tíz kisebb egységének, vagyis kantonjának parlamenti összetételéről, és dönt arról is, hogy ki legyen a boszniai Szerb Köztársaság új elnöke és alelnöke.

Az általános választásokat annak ellenére írták ki, hogy az ország vezetésének még mindig nem sikerült módosítania a korábban diszkriminatívnak ítélt választási törvényét. A törvénymódosítás a szavazás megtartásának előfeltétele lenne.

A módosítás egyik pontja a mandátumok igazságosabb elosztása lenne, e nélkül – elvileg – nem alakulhat meg a parlament és a kormány. A boszniai alkotmánybíróság döntése értelmében össze kell hangolni a választási törvényt az alkotmánnyal.

Az alkotmánybíróság az államalkotó népcsoportok – a bosnyákok, a horvátok és a szerbek – parlamenti küldötteinek megválasztási mechanizmusát kifogásolta, például azt, hogy minden kanton egy-egy bosnyák, horvát és szerb jelöltet delegálhat a parlamentbe, függetlenül attól, hogy milyen a lakosság nemzetiségi összetétele.

A horvát kisebbség szerint ez a módszer lehetőséget ad arra, hogy azokon a helyeken, ahol kevés horvát él, a bosnyákok beleszólhassanak a képviselő kijelölésébe. A választási törvény módosításának legnagyobb szószólói éppen ezért a horvátok, szerintük ugyanis a mostani törvény nem biztosítja jogaik igazságos érvényesítését. Mivel az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a törvény ezen pontja ellentétes az alaptörvénnyel, új, illetve módosított jogszabályt kell elfogadni még október előtt, ellentétes esetben nem lesz olyan jogalap, amely alapján megalakíthatnák a különböző szintű parlamenteket.

Április végi szarajevói látogatásakor Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is aggodalmának adott hangot a választási törvénnyel kapcsolatban, és kijelentette: Bosznia legfontosabb feladata a törvény módosítása.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.