Az áldozatok koporsóit az egyiptomi kopt egyház feje, II. Teodor pátriárka fogadta a kairói repülőtéren. Földi maradványaikat várhatóan az egyiptomi Minja tartományban temetik majd el.

A húsz férfi azon szegény egyiptomiak közé tartozott, akik a Moamer Kadhafi líbiai vezető 2011-es megdöntését követő polgárháború idején az életüket kockáztatva ezrével utaztak a kaotikussá vált Líbiába, hogy ott munkát találjanak.

Az Iszlám Állam líbiai ága 2015 januárjában jelentette be, hogy Szirt városában egy építkezésen foglyul ejtett 21 egyiptomi keresztényt.

A rákövetkező hónapban videofelvételt tett közzé a kivégzésükről.Az ötperces felvételen látható volt, amint egy tengerpartra vezetik, térdre kényszerítik, majd lefejezik a narancssárga kezeslábasba öltöztetett túszokat,

a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit.

Kivégzésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa "förtelmes és gyáva" tettnek nevezte egyhangúlag megszavazott állásfoglalásában. Az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megtorlással fenyegetőzött, és az egyiptomi légierő a videofelvétel megjelenése után egy nappal bombázta az Iszlám Állam líbiai állásait.

A Földközi-tenger partján, Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvő Szirtet 2015-ben foglalták el a szélsőségesek. A város 2016 decemberében került a líbiai egységkormány kezére az amerikai légierő által támogatott miszrátai milíciák segítségével.

Az áldozatok holttestét tavaly októberben találták meg,miután a dzsihadisták egyik elfogott parancsnoka elárulta, hova hantolták el őket. Egyikük azonban nem egyiptomi, hanem egy ghánai férfi volt. Előzőleg, szeptember közepén hét embert ítéltek halálra Egyiptomban a kivégzéssel összefüggésben.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Még a saját állampolgáraik közül kikerülő keresztényeket is lefejezik, nem csodálom, hogy itt az unió nyugati országaiban is emberek életére törnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.