A törökországi kurdoknak lehet, hogy lenne némi mondanivalójuk erre.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy "apartheid állam" miniszterelnöke, amely ENSZ-határozatokat megszegve több mint 60 éve megszállás alatt tartja egy védtelen nép földjét – írta Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Twitter-fiókján.

Erdogan: Izrael apartheid állam, amely megszállás alatt tartja egy védtelen nép földjét

Fotówikipedia CC BY 3.0 cl/Gobierno de Chile

Bejegyzésében úgy fogalmazott: Netanjahu "kezéhez palesztinok vére tapad és nem tudja leplezni bűneit azzal, hogy Törökországot támadja." A Nagy-Britanniában tartózkodó Erdogan az izraeli miniszterelnökhöz intézve szavait hozzátette: "Akarsz leckét emberiességből? Olvasd el a tízparancsolatot."

Benjámin Netanjahu néhány órával korábban maga is élesen bírálta Erdogant, amiért a török államfő népirtásnak nevezte a Gázai övezetnél előző nap lezajlott, mintegy hatvan palesztin halálát okozó erőszakos cselekményeket.

"Erdogan a Hamász egyik nagy támogatója, ezért kétségkívül sokat tud a terrorról és a tömegmészárlásról. Jobban tenné, ha nem oktatna ki minket az erkölcsről" – jelentette ki Netanjahu.

A török külügyminisztérium Netanjahu szavait követően bekérette Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, majd közölte vele, hogy "az lesz a helyes, ha egy időre visszatér hazájába". Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét is.

Erdogan legutóbb tavaly decemberben "terrorállamnak" és "gyerekgyilkos országnak" minősítette Izraelt azután, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi amerikai nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte.

Törökország és Izrael hat év viszálykodás után, 2016 júniusától kezdődően állította helyre diplomáciai kapcsolatait, s nevezett ki ismét nagyköveteket Ankarába és Tel-Avivba. Izrael részben feloldotta Törökország számára a Gázai övezet blokádját is, így Ankara humanitárius segélyeket küldhetett a térségbe.

A két ország viszonya 2010 májusában romlott meg, amikor a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.

A köztes időszakban Erdogan többször nevezte "hitlerinek" is Izrael politikáját.

Az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, a Gázai övezetben zajló tömegtüntetések során az izraeli hatóságok mintegy 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek. Izrael azzal indokolta a beavatkozást, hogy a katonák a bevett protokoll szerint jártak el, megakadályozandó a palesztinok áttörését a határkerítésen.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

HAN SOLO
Akkor segíts nekik! Ne csak a szád járjon!
Equus1
Erdogan pasával elszállt a vonat... Csal a magyar 145 évet nézzük, aztán a szerb, a görög, a bolgár okosságukat már nem is kell...
Megint az hiányzik, h az oroszok töröljék meg az orrukat? Mi lenne, ha le kellene mondani Isztambulról?
rohács1926
Erdogan, a nagy humánus demokrata.
Tényleg felháborító, hogy Izrael népe nem hagyja, hogy az arabok belefojtsák őket a tengerbe.
Még valamit; nem vagyok zsidó; tudomásom szerint a felmenőim között sincsenek.
No jó, lehet ez a költözködés hülye dolog volt a zsidóktól, meg a hülye tramplitól is.
De azért hasonlítsuk össze, mondjuk a 6 napos háborúval.
Zeta
Mi lesz, ha tisztességes lesz a választás?
Ha időben meglép nem kötik fel!
Ha valaki, ő ne kritizáljon.
Zeta
@Zeta: ja igen , mi a helyzet a kurdokkal?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.