Csakis olyan izraeli-palesztin békemegállapodás születhet, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – hangsúlyozta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kedden.

Nikki Haley úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe semmiképpen nem ássa alá" az izraeli-palesztin békemegállapodás esélyét.

Az amerikai diplomata megjegyezte: minden országnak szuverén joga, hogy abban a városban legyen a nagykövetsége, ahol akarja. Hozzátette: "Izrael abban a Jeruzsálemban építette ki fővárosát, amely évezredekkel ezelőtt a zsidóság fővárosa volt, és az Egyesült Államoknak el kell ismernie ezt a valóságot".

Úgy értékelte, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése " helyes döntés volt", és a Gázában kirobbant erőszaknak szerinte semmi köze ehhez a lépéshez. Azt állította, hogy Izrael "visszafogottan reagált" az erőszakra, és a Hamaszt vűádolta az erőszak kirobbantásával.

"A mostani BT-ülésen résztvevő országok közül egyik sem cselekedett volna visszafogottabban, mint Izrael" – fogalmazott, s azt hangoztatta, hogy a Hamasz már évek óta erőszakra buzdított, jóval azelőtt, ogy Washington áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálemba. Haley sajnálkozását fejezte ki a halálos áldozatok miatt, de úgy vélekedett, hogy a térségben másutt is van erőszak, és az ENSZ nem foglalkozik eleget Irán beavatkozásával Szíriában és Jemenben.

A palesztinok hazarendelték washingtoni nagykövetüket

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedd este hazarendelte a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni nagykövetét – jelentette a Háárec című újság honlapja kedden.

A visszahívást Abbász utasítására a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma rendelte el a palesztin Waffa hírügynökség értesülése szerint. Száeb Erekat palesztin főtárgyaló a palesztin tévében is bejelentette a washingtoni irodavezető, Husam Zomlot nagykövet hazarendelését, aki már úton van Rámalláhba, és szerdán érkezik meg.

A palesztin külügyminisztérium szerint az elnök az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözése után rendelte el, hogy a nagykövet hagyja el Washingtont.

Zomlotot már decemberben is hazahívták, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy áthelyezi az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosának ismert el

A palesztin hatóság vezetése a decemberi bejelentés óta gyakorlatilag nem hajlandó tárgyalni Trump képviselőivel, köztük veével, Jared Kushnerrel sem, akit az amerikai elnök az új béketerv kidolgozására kért fel.

Zomlot a nagykövetség átköltöztetését az apartheid irányába tett lépésnek nevezte az i24 hírportál szerint.

A belgák szerint elfogadhatatlan a gázai helyzet

Elfogadhatatlannak nevezte Didier Reynders belga külügyminiszter kedd délután a Gázai övezet és Izrael határán előző nap kirobbant erőszakcselekményeket, hangsúlyozva, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezése csak az úgynevezett kétállami megoldással képzelhető el.

Reynders szerint a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges iszlamista szervezet kereste a provokáció lehetőségét, amikor teljesen felelőtlenül tüntetésre szólította fel a palesztinokat az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitása miatt. Hozzátette, az izraeli válaszlépések mindemellett teljességgel aránytalanok voltak.

A tárcavezető úgy vélekedett, hogy mielőbb nemzetközi vizsgálatot kellene indítani a történtek pontos felderítésére. Emellett emlékeztetett rá, hogy Belgium határozottan ellenezte az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.

"Donald Trump elnök döntése feszültséget szított" – mondta a Le Soir című belga napilapnak.

Végezetül kiemelte: az Európai Uniónak egységes álláspontot kellene képviselnie az ügyben, és támogatnia kell a felek közötti béketárgyalások felújítását.

Simona Frankel, Izrael belgiumi nagykövete ezzel szemben azt hangoztatta egy keddi rádióinterjúban, hogy a történtekért kizárólag a "Gázában élő palesztinokat túszul ejtő" Hamász a felelős, amelynek vezetői úgy döntöttek, hogy "feláldozzák fivéreiket és nővéreiket egy, a televíziókban közvetített háborúért".

Hangsúlyozta, nagyon sajnál minden áldozatot, még akkor is, ha "terroristák", mint a hétfői gázai összecsapások több mint ötven halottja, akik megpróbáltak a kerítést áttörve bejutni Izrael területére.

"Meg akarjuk védeni az országunkat. Inkább a bírálatokat választjuk a későbbi részvétnyilvánítások helyett" – fogalmazott.

A palesztin áldozatokra vonatkozó kijelentése miatt a belga külügyminisztérium délután bekérette az izraeli nagykövetet. "Sok mindent végig tudunk hallgatni, de vannak bizonyos határok" – mondta a belga diplomácia vezetője.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.