Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból – mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter csütörtökön Zágrábban.

Kiemelte: szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, ezért nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll.

Horvátország az afrikai sertéspestis miatt nem kér élő disznót Magyarországról

Fotó: pixabay.com CCO

A miniszter figyelmeztetett: amennyiben afrikai sertéspestissel fertőzött állatot találnak az országban, a fertőzött állományt meg kell semmisíteni, ami komoly nehézséget okozhat a hazai sertéstenyésztőknek.

A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét – olvasható a Nébih honlapján.

Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet, ugyanakkor nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Akkor Pénztáros Lőrinc se mehet ki a nyaralójába?...
kisrigó
@Qqberci: Mehet, de a vaddisznós szendvicset nem viheti magával. Bár, ha helikopterrel megy, akkor vihet bármit, főleg, ha fidesz logó lesz a gépen!
kripton
Nem értem. Miért van az, hog körülöttünk sehol nincs sertéspestiss, csak nálunk. Hogy került ide???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.