A NATO-tagállamok nem fizetik megfelelő mértékben kötelező védelmi hozzájárulásaikat – közölte Donald Trump amerikai elnök a Washingtonban tárgyaló Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral csütörtökön. Németországra akadt ki a legjobban.

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta a szövetség vezetőjét, aki részt vett az amerikai kormányülésen is.

Trump megint kiakadt, hogy a NATO-tagok nem fizetik a megfelelő mértékben a hozzájárulást

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Gage Skidmore

Trump – miközben elismerte, hogy a szövetségesek emelték befizetéseik összegét – leszögezte: azokkal az országokkal "foglalkozni kell majd" , amelyek nem teljesítik kötelezettségeiket. Az elnök név szerint Németországot említette meg. A NATO-főtitkár dicsérte Trumpnak a szervezet "élénkítése" érdekében végzett eddigi munkáját,

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök követeléseinek "volt hatása", mert ma már valamennyi szövetséges állam megnövelte védelmi kiadásait, "többé már nincs egyetlen szövetséges sem, amely csökkentené a védelmi büdzsét". Donald Trump már a 2016-os elnökválasztási kampányában is hangsúlyozta, hogy a NATO-tagországok nem fizetik be kötelezettségeiket, így a szervezet költségvetésének, kiadásainak nagyon nagy részét az Egyesült Államok fedezi.

Ezt tarthatatlannak minősítette és minden adandó alkalommal emlékeztette Washington partnereit, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban nem vállal többletköltségeket.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."...a NATO-tagok nem fizetik a megfelelő mértékben a hozzájárulást"...

minek is fizetnék? nem ér az egész semmit...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.