További szankciókat léptetett életbe Washington csütörtökön a Hezbollah libanoni síita szélsőséges mozgalomhoz köthető személyek és vállalatok ellen a terroristákat vagy terrorizmust támogató személyeket célzó rendelet alapján – olvasható az amerikai pénzügyminisztérium honlapján.

A gazdasági büntetőintézkedések Mohamed Ibrahim Bazzit, az amerikai pénzügyminisztérium szerint a Hezbollah pénzügyi támogatóját, illetve Abdalláh Szafi al-Dínt, a mozgalom iráni képviselőjét sújtják.

Szankciós listára került emellett öt vállalat, amelyeket Bazzinak tulajdonítja az amerikai pénzügyi tárca. A döntés értelmében – legalábbis nevük alapján – egy belgiumi energetikai konglomerátumot, egy gambiai olajvállalatot, két libanoni befektetési céget és egy libanoni kereskedelmi vállalatot sújtottak gazdasági büntetőintézkedésekkel.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte: Bazzi érdekelt a drogkereskedelemben, és pénzmosási ügyleteken keresztül finanszírozza a terrorizmust.

A honlapon olvasható közleményben megvádolták Iránt, a Hezbollah legnagyobb támogatóját, hogy Bazzi ügyeletein keresztül érintett törvényszegő cselekményekben, köztük drogkereskedelemben is.

Al-Dín a pénzügyminisztérium szerint – részben pénzügyi – közvetítői szerepet lát el Bejrút és Teherán között.

Washington szerdán is szankciókkal sújtotta a Hezbollaht, akkor a szervezet legfelső vezetését.

Büntetőintézkedésekkel sújtottak között van Haszan Naszrallah, a radikális szervezet vezetője és helyettese, Naim Kasszem is.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankciós listára felkerült a Hezbollah további négy vezető tisztségviselője. "A Hezbollah Súra Tanácsa elleni intézkedésekkel országaink egységesen elutasították a hamis különbségtételt a Hezbollah úgynevezett politikai szárnya és a globális terrorista összeesküvés között" – hangsúlyozta Steven Mnuchin.

A május 6-án kilenc év után megrendezett libanoni parlamenti választás egyik abszolút nyertese a Hezbollah volt, amely a törvényhozási mandátumok több mint felét szerezte meg.

Az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti a jól felfegyverzett, Irán támogatását élvező Hezbollahot. Megfigyelők szerint azonban a Hezbollah elleni szankciókra annak fényében kerülhetett sor, hogy Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból. Ennek bejelentésekor Trump Iránt egyebek mellett a globális terrorizmus fő szponzorának nevezte.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.