Szigorú törvényt kell alkotni Németországban az Európai Unión (EU-) kívülről érkező munkavállalók bevándorlásáról, hogy csak a képzett munkaerő áramoljék be az országba – hangsúlyozta a német szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Szigorú bevándorlási törvényt sürget a német munkaügyi hivatal vezetője

Fotó: Hamburg.de

Detlef Scheele a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a munkanélküliséget nem lehet teljes mértékben felszámolni, a többi között azért, mert mindig lesznek vállalatok, amelyek csődbe mennek és dolgozóik átmenetileg állás nélkül maradnak, azonban a teljes foglalkoztatottság, vagyis a 3 százalék alatti munkanélküliségi ráta megvalósítható Németországban.

A BA legutóbbi, áprilisi jelentése szerint a munkanélküliségi ráta 5,3 százalékos, 0,2 százalékponttal mérséklődött márciushoz képest, a regisztrált munkanélküliek száma pedig 74 ezer fővel 2,384 millióra csökkent a 82 millió lakosú országban.

A munkanélküliek számával kapcsolatban Detlef Scheele elmondta, hogy a hivatal most az úgynevezett hosszú távú munkanélküliek – a legkevesebb 12 hónapja állás nélkül lévők – számának csökkentésére összepontosít. A közkeletű vélekedéssel szemben ezeknek az embereknek a legnagyobb része megtalálhatja a helyét a munkaerőpiacon, a 850 ezer fő közül csupán 100-200 ezren vannak, akiket életkoruk, egészségi állapotuk vagy képzettségük miatt nem lehet elhelyezni – mondta.

Kiemelte, hogy a vállalkozások munkaerőigényének kielégítésére hosszabb távon évi 400 ezer bevándorlóra van szüksége Németországnak, és ezt nem lehet fedezni az EU-s társállamokból érkező bevándorlás révén.

Ezért mindenképpen meg kell alkotni egy törvényt az EU-n kívülről származó munkavállalók bevándorlásáról.

Azonban "a politikának ügyelnie kell arra, hogy valóban szakemberek érkezzenek az országba, és ne képzetlenek", ezért szigorú jogszabályt kell kidolgozni – mondta a BA vezetője.

A szabályozásnak tartalmaznia kell azt, hogy csak olyan emberek jöhetnek, akik tanultak külföldön németül, és tudásukat nyelvvizsgával bizonyítják, és a képzettségüket tanúsító okleveleiket is a Németországba költözés előtt kell honosítaniuk.

További fontos feltétel, hogy a bevándorlók rendelkezzenek kötelező érvényű állásajánlattal egy német cégtől arról – mondta Detlev Scheele.

Kiemelte, hogy ellenzi a pontrendszer alapú szabályozást, amelynek révén konkrét állásajánlat nélkül is ki lehet adni a munkavállalási engedélyt. Mint mondta, az olyan klasszikus bevándorlási célpontok, mint Kanada és Ausztrália is egyre inkább azt a megoldást alkalmazzák, hogy a jelentkezőknek a munkavállalási engedély megszerzéséhez bizonyítaniuk kell, hogy lesz állásuk az adott országban.

A német kormánypártok koalíciós szerződése szerint a 2021-ig tartó ciklusban kidolgoznak egy törvényt az EU-n kívüli képzett munkavállalók bevándorlásáról. Angela Merkel kancellár a héten egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az ügy – amely teljes mértékben független a menekültügyi rendszertől – sürgős, és a jogszabály várhatóan a ciklus első felében elkészül.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
nagyon szép és nagyon jó ötlet lenne,ha kivitelezhetetlen nem lenne. Ugyan is az EU tagálamokon kívülről érkezettek legnagyobb részének,nem,hogy nyelvtudása,de még papírjai sincsenek. A szakmai hozzáértésükről meg aztán tényleg semmit tudomás nincs,még sokszor magának a munkavállalónak sem.Gondoljunk csak bele,honnan jönnek ezek az emberek.Ott lehet,hogy egy lakatos,vagy ács szakma megszerzéséhez annyi kell,hogy megtudja különböztetni a vasat az alumíniumtól,ács esetében meg tudja melyik a kalapács, és melyik a szög. Egész más mértékben mérik az elmaradt országokban a szakmai bizonyítványokat. A másik az,hogy főleg a háborús részekről érkezett menekültek,még is hol tanulhattak volna meg egy szakmát,vagy nyelveket? nem azt mondom,hogy mind teljesen alkalmatlan,de akinek van diplomája,nyelvtudása, szakmája,az nem a kertek alján lóg be az EU-ba,hanem a tudásának a biztos birtokában legálisan,papírokkal. Hozhatnak itt bár milyen törvényt a Németek! Ha már benn van az országukban az az ember,akkor onnan ugyan nem fogják tudni semmilyen szabállyal eltüntetni,de megtanítani sem sikerülne,csak kb 2-3% részét. Arra meg nem sokáig kell neki várni,hogy feltöltődjön a létszám,mert Magyarországról egyre több fiatal már csomagol.
Peller Anikó
Ébresztő !

@cikicakk55: Ezért nem szabad beereszteni őket (tömegesen vagy illegálisan).
verőce21
Amelyik országban tiltják az engedély nélküli horgászatot, de a határokon engedély nélkül léphet be minden kecskeb@szó írástudatlan arab, azt az országot idióták irányítják!
kulabombaafityiszre
Azért egy jelentős migráncs csordát a csüngőhasu küldött oda,ráadásul szokásához híven még hazudott is egy jó nagyot.

https://24.hu/belfold/2016/06/02/bild-orban-t...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.