Milos Zeman cseh államfő szerdán megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babis ügyvezető kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét nevezi ki miniszterelnöknek és bízza meg a kormányalakítással.

Zeman Prágában egy belpolitikai témájú tanácskozáson azt mondta, hogy Babis újabb kinevezése független attól, hogyan végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) belső szavazása a tervezett ANO-CSSD kormánykoalícióról.

Zeman megerősítette, hogy másodszor is Babist nevezi ki kormányfőnek

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök tárgyal a bécsi kancellária hivatalban 2018. május 18-án. (MTI/AP/Ronald Zak)

Az államfő ismét az előrehozott parlamenti választás ellen foglalt állást. Úgy vélte, hogy a kialakult belpolitikai helyzetet a parlamentbe jutott pártoknak meg kell oldaniuk. Egy előre hozott választás a választók megsértése és a politikusok alkalmatlanságának a bizonyítáka lenne – hangsúlyozta Zeman kérdésre válaszolva. Az előrehozott választást, amennyiben nem sikerül a tervezett ANO-CSSD kormánykoalíció létrehozása, néhány hete Andrej Babis is lehetségesnek minősítette.

Milos Zeman azonban megvan győződve arról, hogy a nyár kezdetéig sikerül megalakítani az új cseh kormányt. Tekintettel a szociáldemokrata pártban most zajló belső szavazásra úgy vélte, hogy az általa korábban jelzett időpont egy-két héttel el is húzódhat.

A CSSD elnöksége egyetértett azzal, hogy a párt kormánykoalíciót kössön az ANO mozgalommal. A végső szót azonban a párt mintegy 19 ezer tagja mondhatja ki belső pártszavazáson, amelyet május 21-e és június 14-e között tartanak meg. A szavazás akkor lesz érvényes, ha a tagság legalább 25 százaléka véleményt mond.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tkr ltl hmlysn
Az egész világon egyre több országban egyre álltabb emberek kerülnek vezető pozícióba.
És ezek fognak dönteni, amikor leszakad az ég - persze rosszul, vagyis nem véletlen, hogy egyre álltabb emberek irányítanak országokat.
Mindennek van oka.
Persze az ország vezető vallása is belepofázik és félrevezet tömegeket, meg a kereskedők is, mert féltik a nyereségüket.
Bakker, ez tisztára olyan, mint egy összeesküvéselmélet.
De leginkább az lesz a baj, hogy félrevezetett emberek tömegei követik majd őket a pusztulásba.

De lesz választásod!
Eldöntheted, hogy a kezedre vagy a homlokodra szeretnéd a jelet: 666
Mert kell a pénz kalácsra.
Jozefina
Azt gondoltam Zemanról, hogy normálisan tud gondolkodni! Miért erölteti az állítólag nem mekulátlan Babitsot???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok