Washington az elmúlt napokban megpróbált többször is kapcsolatba lépni Phenjannal – mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán csütörtökön.

Az amerikai külügy nem tudott kapcsolatba képni Észak-Koreával

Az amerikai diplomácia vezetőjét – aki szerdán a képviselőház külügyi bizottsága előtt számolt be – a szenátusi meghallgatása kezdetén rögtön az amerika-észak-koreai csúcstalálkozó röviddel ezelőtti lemondásáról kérdezték a törvényhozók.

Mike Pompeo elmondta: az elmúlt napok kapcsolatfelvételi kísérletei, amelyek a szingapúri csúcstalálkozó előkészítését szolgálták volna, sikertelenek voltak, Phenjanból ugyanis egyetlen egyszer sem érkezett válasz. A miniszter sajnálkozását fejezte ki az elmúlt napokban közzétett észak-koreai nyilatkozatok miatt.

A tárcavezető valószínűleg az észak-koreai külügyi tárca egyik miniszterhelyettese, Cso Szon Hui egyik nyilatkozatára utalt, amelyben a phenjani politikus azt hangoztatta, hogy "teljes egészében az Egyesült Államok döntésétől és viselkedésétől függ, hogy találkozunk-e, akár egy konferenciateremben, akár egy nukleáris összeütközés során". A nyilatkozatot a KCNA észak-koreai állami hírügynökség tette közzé. Az észak-koreai politikusnő Mike Pence amerikai alelnököt "politikai fajankónak" minősítette, utalva Pence hétfői, a Fox televízióban elhangzott interjújára, amelyet "zabolátlannak" és "arcátlannak" nevezett.

Mike Pence a kifogásolt interjúban arról beszélt, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval szóba került az úgynevezett "Líbia-modell" is, vagyis ha Kim Dzsong Un nem köt megállapodást az Egyesült Államokkal, akkor a helyzet úgy végződhet, mint Líbiában. A riporternő kérdésére, hogy ez vajon értékelhető-e fenyegetésként, az amerikai alelnök megerősítette, hogy igen.

Ez több, mint tény

- fogalmazott Pence.

Amerikai elemzők az észak-koreai rendszerváltoztatásra irányuló nyílt fenyegetésként értékelték Pence kijelentéseit, és emlékeztettek rá: Észak-Korea hosszú időn keresztül Líbiát hozta fel indoklásként arra, hogy miért is van szüksége atomfegyverekre. Kevesebb, mint egy évtizeddel azt követően ugyanis, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető feladta nukleáris ambícióit, a NATO-támogatta erők segítségével kiütötték a hatalomból és meggyilkolták.

A CNN hírtelevízió információi szerint Cso a phenjani külügyminisztériumban az amerikai-észak-koreai kapcsolatokért felelős, és az észak-koreai diplomácia emelkedő csillagaként tartják számon. Az idén év elején nevezték ki miniszterhelyettessé.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
az idióta Trump adminisztráció a hatalmi arroganciájával csak belesodorja a világot a III. vh-ba.:(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.