A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti csúcstalálkozó terve azért omlott össze, mert Kína kihátrált mögüle – állította csütörtök este egy televíziós interjúban James Stavridis az Egyesült Államok haditengerészetének nyugalmazott admirálisa.

A tengernagy – aki korábban a NATO szövetséges fegyveres erőinek európai főparancsnoka volt, jelenleg pedig a Tufts egyetem dékánja – az NBC televíziónak adott interjújában úgy vélekedett: Kína bátorította arra Észak-Koreát, hogy lépjen vissza a tárgyalásoktól, Phenjan az elmúlt napokban ezért nem reagált az ismételt amerikai kapcsolatfelvételi kísérletekre.

Stavridis admirális szerint Kína "nyilvánvalóan irányító szerepet akar betölteni ebben a folyamatban". A tengernagy emlékeztetett arra, hogy a csúcstalálkozó szervezése nagyon olajozottan haladt, a világ amerikai-észak-koreai csúcsról beszélt, amelyben szerepet kapott Dél-Korea is, de – James Stavridis szerint – Kína szerepe nem domborodott ki, "és ezt Hszi Csin-ping kínai elnök elfogadhatatlannak találta".

A nyugalmazott tengernagy hangsúlyozta, hogy a phenjani magatartásban Kim Dzsong Un május elején tett, második pekingi látogatása után állt be érzékelhető változás.

Donald Trump elnök egyébként a Mun Dzse In dél-koreai államfővel kedden tartott közös sajtóértekezletén szintén azt hangsúlyozta, hogy az észak-koreai álláspont Kim Dzsong Un és Hszi Csin-ping találkozója után változott meg. Az amerikai elnök kedden "világszínvonalú pókerjátékosnak" nevezte a kínai elnököt.

Az NBC televízió elemzése szerint Kína egyre jobban aggódhat a két Korea esetleges egyesítése miatt is.

Az NBC emlékeztetett arra, hogy Kína az elmúlt napokban "provokálta" az Egyesült Államokat, mert stratégiai bombázót landoltatott a Dél-kínai-tenger egyik vitatott hovatartozású szigetén. Erre válaszként a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) visszavonta Kína meghívását a Csendes-óceáni térségben tartandó közös hadgyakorlatról. A döntést a Washingtonban tárgyaló Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán negatívnak, nem konstruktívnak minősítette.

Peking beintett, ezért nem lesz Trump-Kim Dzsong Un-találkozó

Az amerikai sajtóban egyébként többféle értékelés jelent meg Donald Trumpnak a csúcstalálkozó lemondására vonatkozó csütörtöki döntéséről. A Politico című lap például úgy vélekedett: meglehet, hogy az elnök ugyanazt a tárgyalási stratégiát alkalmazta most a politikában, amelyet korábban bevallottan az üzleti életben szokott. Vagyis lélektani nyomást próbál gyakorolni tárgyalópartnerére azzal, hogy szinte a megállapodás előtti utolsó pillanatban feláll a tárgyalóasztaltól, arra késztetve ezzel a másik felet, hogy mindent próbáljon megtenni a tárgyalások folytatásáért.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Itthon - 2019. March 26., 14:26
Ezt válaszolta Orbán a szakszervezeteknek
Itthon - 2019. March 26., 14:37
12 milliós autót kapott Handó Tünde

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Kínának, meg az oroszoknak a káosz az érdeke !!!
sokanvagyunk
Szegény... - London is lemondta látogatását, Robert De Niro is kitiltotta az összes étterméből...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. March 26., 13:15
Nem zavarja a kor – a világsztár megint babát vár
Nagyvilág - 2019. March 26., 12:44
Ezekből már senki nem csinál rántottát
Szórakozás - 2019. March 26., 12:25
Itt a névsor: ők szállnak fel az Ázsia Expresszre