Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, amely többszöri figyelmeztetés után sem állt meg, két gyermek megsebesült – jelentette az N1 horvát hírcsatorna csütörtökön.

Horvát rendőrök arcon lőttek két gyereket, amikor tüzet nyitottak egy migránsokat szállító mikrobuszra
Fotó: Wikipédia

Az eset szerdán késő este történt a Plitvicei-tavaktól délre, a boszniai-horvát határtól nem messze, Donji Lapac körzetében.

A rendőrök egy útakadályt is felállítottak, és fényjelzésekkel valamint hangjelzésekkel próbálták megállítani az osztrák rendszámtáblával rendelkező mikrobuszt, amely megpróbálta elgázolni a rendőröket, akik ezért rálőttek. Ezt követően a sofőr kiugrott a kocsiból, és az erdőbe menekült.

A mikrobuszban

29 iraki és afganisztáni migránst találtak, köztük két gyereket, akik a lövésektől megsebesültek. Őket a zárai (Zadar) kórházban kezelik, nincsenek életveszélyben.

További hét migráns is megsérült, valószínűleg a gyors és életveszélyes vezetés miatt.

Elis Zodan, a zárai rendőrkapitányság sajtószóvivője csütörtökön megerősítette, hogy egy 12 éves fiú és egy 12 éves lány, nagy valószínűséggel a lövések miatt sebesült meg.

"Sajnáljuk a gyerekeket, de a rendőrök nem tudhatták, mi van a mikrobuszban"

- mondta, majd hozzátette, hogy a rendőrség elsődleges célja, hogy védje a határokat.

A fiút arclövése miatt azonnal meg kellett műteni, a kislánynak szintén az arca sérült meg, de csak súrolta a golyó, mindkettőnek stabil az állapota – hangsúlyozta Zodan. Utóbbi a kezén és a hasán is megsérült.

A mikrobuszban több kiskorú is volt, mindannyian nemzetközi védelmet kértek Horvátországban.

A sofőrt helikopterekkel és nyomkövető kutyákkal még mindig keresi a rendőrség.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott:

a rendőrség védi a határokat az illegális migrációval szemben, ugyanakkor sajnálatának adott hangot a megsebesült gyerekek miatt. Hozzátette: a rendőrségtől továbbra is azt várja, hogy feltartóztassa az embercsempészeket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem sérül meg senki. "Ami a migrációt illeti, probléma marad még hosszú éveken át"

- fogalmazott a kormányfő.

Az utóbbi mintegy három évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába, 2016 márciusában azonban az ellenőrizetlen beáramlás nyugat-balkáni útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Horvátországnak Boszniával több mint ezer kilométer hosszú határa van, amely nehezen ellenőrizhető. A határsértések mindennaposak.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ittott
jujj de sajnálom a cukikákat.
vagy nem?
egy véletlen nehogy elvegye a rendőrök kedvét a lövöldözéstől. Bele a közepébe. Az anyu és az apu majd meggondolja...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Sajnálom, de ez benne van a pakliban.
egyember
A migráncsok többsége olyan helyről (országból) jön, ahol HÁBORÚ van. A migráncsozók többsége nem tudja, hogy mi (milyen) egy háború. Mert a háborút csak könyvekből ismeri (ismerné, ha OLVASNA), vagy képekből (filmekből) "ismeri". A rombolás, a vér pedig ezekben mindennapos JÁTÉK, egyenesen szórakozás. A halál (az emberölés) pedig egy esemény, többnyire CÉL. Az, hogy ezek között a menekültek között vannak szimulánsok (ál-menekültek) természetes. Csak megjegyzem: '56-ban min. kettőszázezer ember menekült el Mo-ból. Ezek között csekély kisebbség volt olyan, akinek el KELLETT (politikai okból) menekülni. A többség a -remélt- jobb (szabadabb) élet miatt. Az eltávozottak között sok (köztörvényes) bűnöző volt, ezres nagyságrendben.
Mi volt a "nyugat" reakciója?
Csizmás Kond
@tudode: Nem tudom de nem is érdekel. A megállapítás pedig a beírásból következik.
Pathfinder
@egyember: Nos, azt hiszem kissé le vagy maradva az információiddal! A háború elől menekülő migránsok már rég itt vannak! Ma már csak jobb létre vágyók jönnek, no meg terroristák, de azok millió számra! Ami az 56-os magyar menekülteket illeti, óriási többségük rövid idő alatt beilleszkedett a befogadó országban és sokan neves tudósok, üzletemberek lettek, akiket az ottani társadalom is megbecsül(t)! Az egyszerűbb emberek munkát vállaltak és nem élősködtek a befogadó ország pénzén, mint a mostaniak! Ezek a migránsok olyan kultúrából jönnek, amiből soha senki nem fogja őket kigyógyítani, pláne, hogy eszükben sincs integrálódni! Én 6 éve élek német földön, egy kicsit közelebbről látom, hogy mi a helyzet! Elmondhatom, hogy katasztrófális, és csak rosszabb lesz! Szóval, tájékozódj alaposabban, mielőtt véleményt írsz!
terlasz
@Pathfinder: Lehet, hogy nagy tapasztalattal rendelkezel, mert a szomszédjaid migránsok, de Magyarországon azok tudják legjobban, hogy milyen egy migráns, akik még sosem láttak ilyet csak a tv agymosós propagandáján keresztül.
terlasz
@durbincs: Aszondod Sügérke, hogy vigyek haza pár eladó migráncsot? Úgy tűnik, nagyon otthon vagy a témában. Mesélj, mik a tapasztalataid?
Remélem, eladó durbincsról nem tudsz, mert ilyet sose vinnék haza. ;)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.