Önként felfedte kilétét Arkagyij Babcsenko újságíró "bérgyilkosa" csütörtökön saját Facebook-oldalán. Az ukránok szerint a megbízónál olyan lista volt, amin több Ukrajnában élő orosz ellenzéki neve szerepelt.

A "bérgyilkos" szólt a belbiztonságnak, hogy felbérelték Babcsenko megölésére

Önként felfedte kilétét Arkagyij Babcsenko Kijevben élő orosz ellenzéki újságíró "bérgyilkosa" csütörtökön saját Facebook-oldalán – olvasható az MTI hírében.

Önként felfedte kilétét a Babcsenko megölésével megbízott "bérgyilkos"

Balról jobbra: Petro Porosenko ukrán elnök, Arkagyij Babcsenko orosz újságíró és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője

Fotó, címlapi kép: MTI/EPA/Mikola Lazarenko

A férfit Olekszij Cimbaljuknak hívják, és valóban hosszú ideig szolgált az ukrán fegyveres erőknél a Donyec-medencei konfliktus övezetében. A férfi azért döntött úgy, hogy felfedi kilétét, mert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője által összehívott szerdai kijevi sajtótájékoztatón az újságíróknak bemutatott, rejtett kamerával készített felvételen – amelyen átveszi megbízójától a pénzt a "bérgyilkosságért" – nem torzították el a hangját. Ezután úgy gondolta, hogy nincs értelme tovább titkolóznia – magyarázta. Kijelentette ugyanakkor, hogy a sajtónak viszont a közeljövőben nem nyilatkozik, mivel az eljárás még tart, ő pedig titoktartási nyilatkozatot írt alá.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a férfi maga fordult az SZBU-hoz rögtön azután, hogy megkereste őt a Babcsenko elleni gyilkosságot szervező férfi az ajánlattal. Egyébként a rejtett kamerás felvételt is ő készítette.

Nagyszerű, hogy a (biztonsági) szolgálatnál olyan tehetséges fiatal ügynökök dolgoznak, akikhez nyugodtan odamehetsz azzal az információval, hogy gyilkosságra béreltek fel. Hozzájuk fordulsz, és nem félsz attól, hogy azzal a dollárban fizető megbízóval együtt téged is bevarrnak. Őszintén, nem tudom, mi lesz velem, kicsit ideges vagyok. Azt viszont biztosan tudom, hogy az az ügynök, aki ezt az egész ügyet magához vette és az ügyre állított nyomozó becsületes emberek

- írta Cimbaljuk.

Egy magántulajdonú fegyvergyártó vállalat igazgatója lehetett a megbízó

Larisza Szarhan, az ukrán főügyészség szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy az az ukrán férfi, akit Babcsenko megölésének megszervezésével, vagyis a bérgyilkos felbérelésével bíztak meg az orosz titkosszolgálatok, említést tett egy bizonyos listáról, amelyen az újságírón kívül még harminc orosz ellenzéki neve szerepel, akiket likvidáltatni akarnak Ukrajna területén.

Ahhoz viszont, hogy az ukrán hatóságok megtudják, kiket akarnak még megöletni, szükség volt az újságíró meggyilkolásának megrendezésére. A szóvivő szavai szerint a műveletnek köszönhetően sikerült a listát megszerezniük.

Az UNIAN ukrán hírügynökség forrásai szerint a megbízó nem más, mint Borisz Herman, az Ukrajnában működő egyetlen nem állami tulajdonú fegyvergyártó cég, a Smajszer nevű ukrán-német közös vállalat igazgatója.

Az orosz titkosszolgálat állhat a háttérben az ukránok szerint

Jurij Lucenko főügyész az Ukrajinszka Pravdának kiemelte, hogy a gyilkosság megrendezésének köszönhetően sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni, ami alátámasztja, hogy az orosz titkosszolgálatok rendelték meg a merényletet, és még egyéb más terrorcselekmények terveire is fény derült.

Maga Babcsenko védelmébe vette az ukrán hatóságokat a halálának megrendezéséért ért bírálatokkal szemben. Facebook-bejegyzésében azt írta: sokan azt gondolják, hogy az SZBU különleges alakulatának, az Alfának, az állami biztonsági szolgálat osztályvezetőinek és végső soron az ukrán államfőnek nincs is semmi dolga. Unalmukban kitalálták, hogy "kenjük össze Babcsenko hátát vérrel(..), vigyük el a hullaházba,(...) majd mind jót röhögünk rajta!" – ironizált az újságíró.

Moszkva szerint Ukrajnában veszélyben vannak az újságírók

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában üdvözölte a bejelentést, hogy Babcsenko él, hozzátéve, ez mit sem változtat viszont azon, hogy orosz részről Ukrajnát olyan országnak tartják, "amelyben veszélyes újságírónak lenni".

Az orosz külügyminisztérium állásfoglalásában a Babcsenko-ügyet újabb oroszellenes provokációnak minősítette, és elítélte az SZBU-t a világ közvéleményének félrevezetése miatt. A tárca kifogásolta, hogy az ukrán hatóságok ehelyett nem a Kijevben 2015-ban megölt Olesz Buzina és az ugyanott 2016-ban meggyilkolt Pavel Seremet újságíró ügyének felderítésével foglalkoznak.

Alekszej Puskov, az orosz parlament alsóháza tájékoztatáspolitikai ideiglenes bizottságának elnöke felszólította Harlem Désirt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselőjét, hogy ítélje el az ukrán kormányt, amiért újságírókat provokatív célokra használ.

"Súlyos csapás ez Ukrajna tekintélyére. Ez az az eset, amikor a provokáció alapjául szolgáló információs és politikai hamisítvány önleleplezővé válik" – mondta.

A Riporterek Határok Nélkül sem örült az akciónak

Elítélte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet (RSF) is Babcsenko meggyilkolásának megrendezését.

"Az újságíró újbóli megjelenése nagy megkönnyebbülés, de elszomorító, és sajnálatos az, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) játszadozott az igazsággal" – közölte Christophe Deloire, az RSF főtitkára a szervezet honlapján megjelent állásfoglalásában.

Petro Porosenko ukrán elnök a bírálatokra válaszolva kijelentette, hogy nem az ukránokat, hanem Oroszországot kell elítélni, amiért "pénzt küld újságírók megölésére".

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Lehet tippelni, mennyi ido alatt lovik ki a hitman-t...A megbizok nem szeretik, ha leleplezik oket, plane nem a Facebook-on
kocogok
Ezek tényleg ezen rugóznak?
Orosz-Ukrán - elcseszett barbár népség.

Az a sok száz év lehetőség a fejlődésre... de barbárok maradtatok.
Nem kell tőletek semmi!
És nincs is tőletek semmim!
Nincs semmim, ami orosz, vagy ukrán.
Veletek is csak többen vagyunk!

Tedd fel magadnak a kérdést: Ha nem lennének oroszok, meg ukránok jobb lenne egy picit a világ?
Nem lenne jó, de igen, sokkal jobb lenne.
Vágod, geci orosz, geci ukrán?
Veletek is csak többen vagyunk, ti gyökerek !!!

Atyuska, katyusa, bábuska, mátrijóska, meg az orosz egyház bullshit vezetői, akiknek nem jut eszembe a gyüjtőnevük, de nem is akarom, hogy eszembe jusson...

Bárhogy is ragozzuk: CSAK KIBASZOTT ÁLLATOK VAGYTOK

Már csak az a kérdés, hogy az elmebetegség melyik fokán álltok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.