Egyiptom több év szünet után ismét nettó gázexportálóvá válhat 2020-ra elsősorban annak a hatására, hogy az észak-afrikai ország növeli gáztermelését.

Az Interfax orosz hírügynökség alá tartozó Global Gas Analytics (GGA) ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy bár Kairó nagyon szeretne a térség gázellátó központjává válni, erre egyelőre alig van remény, tekintettel a geopolitikai helyzetre, valamint a logisztikai és a technológiai problémákra.

Egyiptom gáztermelése évi átlagosan 6,2 százalékkal csökkent a 2011 és 2016 közötti időszakban az instabil belpolitikai helyzet miatt.

A helyzet stabilizálódásával, valamint annak a hatására, hogy Kairó megkönnyítette a külföldi cégek működését az ágazatban, a gáztermelés növekedésnek indult 2017-ben.

A tavalyi termelés napi 1,6 milliárd köblábbal (mintegy 35,3 köbláb=1 köbméter) napi 5,5 milliárd köblábra emelkedett. Tarek el-Mola olajipari miniszter szerint az idei év végére a napi gáztermelés eléri a napi 6 milliárd köblábat.

A GGA előrejelzése szerint a 2017 és 2023 közötti időszakban az egyiptomi gáztermelés évi átlagosan 7 százalékkal nő. Az elemző intézet szerint Egyiptom idén mintegy 60 százalékkal csökkenti gázimportját.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.