Donald Trump amerikai elnök visszavonta a G7-csúcs résztvevőinek közös zárónyilatkozatának támogatását, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő "hamis állításaival" indokolt.

Trump két lábbal beleszállt a kanadai miniszterelnökbeA keddi amerikai – észak-koreai csúcs miatt Szingapúrba tartó Trump a Twitteren jelentette ki, hogy Trudeau "hamis állításokat" közölt a csúcsot követő sajtótájékoztatóján.

A kanadai kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, melyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. Fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. "A kanadaiak udvarias és méltányos emberek, de nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni" – fogalmazott.

Trump azonban nehezményezte, hogy – szavai szerint – míg a csúcson Trudeau

nyájas és szelíd,

a sajtótájékoztatóján

nagyon tisztességtelen és gyenge

volt.

Az amerikai elnök állítása szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig "az amerikai piacot ellepő" kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.

A kanadai kormányfői hivatal a Twitteren reagált az amerikai államfő megnyilvánulására. Közölte: Trudeau nem mondott semmi olyat a sajtótájékoztatón, amit a csúcs alatt nem közölt egyaránt négyszemközt és nyilvánosan Trumppal.

Trudeau sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy közölte az amerikai elnökkel, július 1-től életbe léptetik megtorló tarifáikat az Egyesült Államokkal szemben. Hozzátette: Trump erre azt mondta, hogy szerinte az hiba lenne. A személyeskedésig fajult diplomáciai vitát követően az EU-s országok jelezték: ragaszkodnak a zárónyilatkozathoz.

Az amerikai elnök megnyilvánulását két magas rangú demokrata politikus is bírálattal illette. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője a Twitteren azt írta: "Putyin diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját, vagy Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját hajtjuk most végre? Az utóbbi napok után nehéz megmondani".

Nancy Pelosi, a képviselőházi frakció vezetője hasonlóan a Twitteren bírálta Trumpot. A kínai ZTE elektronikai vállalatra utalva kijelentette: "A hét azzal indult, hogy az elnök az Egyesült Államokra nemzetbiztonsági tényezőt jelentő kínai céget erősített meg. Azzal zárult, hogy az elnök védelmébe vette Oroszországot és elidegenítette szövetségeseinket a G7-csúcson".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Neil Hall

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Minden esetre ennél nyersebb, bunkóbb elnöke nem volt még az usa-nak. Null diplomácia!!! A republikánusok sem nagyon büszkék rá, de eltávolítani nem akarják, mert akkor ők elesnek az alamizsnától!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Minden esetre ennél nyersebb, bunkóbb elnöke nem volt még az usa-nak. Null diplomácia!!! A republikánusok sem nagyon büszkék rá, de eltávolítani nem akarják, mert akkor ők elesnek az alamizsnától!!!
jancsipapa
"- A személyeskedésig fajult diplomáciai vitát követően az EU-s országok jelezték: ragaszkodnak a zárónyilatkozathoz." - ami már egyértelműen nincs ..
Commenter
@Jozefina: nem véletlenül tanul tőle orbán (ld. pl: fake news)...
fekete
D.Trump es az egesz retye csapata egy vilag butajai egyesuljetek csoportbol all!Itt van az Amerikai muveltseg.USA-t ki kell rugni mindehonan,aszt szajkozta ez a lokott,hogy eleg az
amerika rabla'sa'bol.Eddig mindenki csak rabolta a UST,Igy van a 2.vilaghaboruban kiraboltak
egesz Eu ropat,majd a kozelkeletett ve'gig perzseltek es most az egesz vilagott is hibaztattja
ez a lokott.Ami erdekes,hogy a tobbi G 7 halgatott mint xar a gyamba,ahelyett,hogy kizavarna
azekett a tolvajokat az orszxagabol,(Merkell)Eddig is utaltak Canadaban a Jenkykett,de ezek
utan meg rosszabb lesz.AZ Oroszokat elleneztek ujra a G 7-ben,es ilyen fe'l orultett pedig szoi
nelkul bologatnak a butitasaira.SZegyelje magat az egesz G 7 retye bandaja.
kereső
Azért D.Trump is tud a szájából egy másik testrészét csinálni.Eddig ez nem volt "divat" az usákoknál.
verőce21
Az USA mindig reálpolitikát művelt, ebbe mindig belefért egy kis nyerseség. :)

A nagyon fiatal kétszázötven éves amerikai civilizáció magába fogadta a Nyugat ösztönzését, a dialektikus kutatószellemet, de meglepően keveset fogadott be a prekolumbiánus időben virult nagy közép-amerikai tolték, azték, maja birodalmak kulturális örökségéből.
Valójában az amerikai civilizáció nem keresztény, felekezetek és szekták hemzsegnek, de a kereszténység nagy ígérete, "az én országom nem e világból való” süketen hangzik náluk.
Az amerikai megalkotott egy civilizációt, amely "e világról való”, a túlvilági ígéreteket soha nem fogadta be. A kereszténységet csak társadalmi fegyelmezés céljára használta .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.