Több mint egymillióan érkeztek Venezuelából Kolumbiába az elmúlt 16 hónapban, többségük a gazdasági és politikai válság elől menekült a bogotái kormány által helyi idő szerint szerdán közölt adatok szerint.

Az azonosítási eljárások eredménye szerint

442 462 venezuelainak van tartózkodási engedélye, 376 572-nek pedig nincsen.

A két kategóriába tartozó venezuelaiak összesített száma 819 034, rajtuk kívül még 250 ezer kolumbiai tért vissza a latin-amerikai országba. Így összesen több mint egymillió ember érkezett Kolumbiába az elmúlt 16 hónap alatt – tudatta közleményében a bevándorlók regisztrálásáért felelős országos katasztrófa-elhárítási hivatal.

A bevándorlók között 118 709 gyermek és serdülő van, valamint 34 ezer őslakos, cigány, karibi eredetű raizal és afrikai eredetű személy van.

A Kolumbiában törvényesen tartózkodó venezuelaiak közül 181 472-nek van a tartózkodási mellett munkavállalói engedélye is, ők a fővárosban, valamint az északnyugat-kolumbiai Antioquia és az észak-kolumbiai Atlántico megyében élnek. Kolumbia történelmének legsúlyosabb migránsválságával találta szemben magát a világ legnagyobb kőolajlelőhelyeivel rendelkező Venezuela gazdasági helyzetének romlása következtében.

Több mint egymillióan érkeztek Venezuelából Kolumbiába

A két országnak 2219 kilométeres közös határa van, amelynél gyakori a kábítószer-, áru- és üzemanyag-csempészet.

A bevándorlók összeszámlálása mellett Juan Manuel Santos kormánya tervet indított a venezuelaiak alapvető szükségleteinek kielégítésére, a programban részt vesz az ENSZ és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.