Megtartották vasárnap az elmúlt években már hagyománnyá vált melegfelvonulást Kijev belvárosában, amelyen idén az eddigiekhez képest a legtöbben, a hatóságok szerint mintegy 3,5 ezren, a szervezők szerint 5 ezren vettek részt.

Melegfelvonulást tartottak Kijevben – szivárványzászlót égettek szélsőségesek

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

A KijevPride-on, más néven az Egyenlőség Menetén zömében fiatalok vonultak fel javarészt szivárványzászlóval, valamint a menet elején egy kék-sárga ukrán nemzeti lobogóval. A menet szervezői ugyanis részvételre kérték nemcsak az LMBT-közösségekhez tartozókat, hanem mindenkit, aki támogatja a szexuális kisebbségekhez tartozók jogegyenlőségét. Részt vett például támogatóként Szerhij Lescsenko kormánypárti parlamenti képviselő.

A transzparenseken egyebek mellett "szabad ország: légy önmagad!", és "a saját városomban soha senkitől nem fogok félni" feliratok voltak olvashatók.

A rendőrség komoly erőkkel vonult ki, mintegy ötezer rendfenntartót vezényeltek az utcára. A hatóságok már előző este lezárták a belvárost, ahová sajtóértesülések szerint az ott lakókat csak igazoltatás után engedték be, kora reggeltől pedig három belvárosi metrómegállót is lezártak.

Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök tájékoztatása szerint a nap folyamán két összetűzés történt rendőrök és a melegfelvonulást ellenző szélsőséges nacionalista Sz14 (Szics) aktivistái között, akik utcákat próbáltak elzárni a felvonulás előtt. A blokádokat a rendőrök feloldották, 57 személyt az intézkedéssel való szembeszegülés miatt őrizetbe vettek. Az összetűzésekben öt rendőr sérült meg.

A rendezvény közben komolyabb rendbontás már nem történt, egy-két provokátor férkőzött csak be felvonulók közzé, őket a hatóság emberei elvezették.

A felvonulás után, délután a szélsőséges nacionalista Karpatszka Szics nevű szervezet Facebook-oldalán fotóval illusztrálva közzétette, hogy aktivistái elégettek az egyik kijevi belvárosi rendőrségi épületnél egy szivárványzászlót – mint írták – "az inkvizíció legjobb hagyományaihoz híven". Közleményükben azzal fenyegetőztek, hogy "hamarosan nemcsak LMBT-zászló fog égni".

Az ukrán fővárosban 2013 óta rendeznek minden évben melegfelvonulást, amelyen évről-évre egyre többen vesznek részt. 2016 óta már nem Kijev valamelyik külső részében, hanem a belvárosban rendezik meg. A rendezvényen támogatóként ukrán politikusok, illetve nyugati országok diplomatái is részt szoktak venni, de vonultak már fel katonák is a KijevPride-on jelezve, hogy az ukrán fegyveres erők nem minden tagja ellenzi a melegek jogainak védelmét.

A melegjogok elfogadását a zömében erősen vallásos ukrán lakosság körében nehezíti, hogy a keresztény egyházi vezetők rendre olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyekben ellenzik a melegek jogegyenlőségét. Az UNIAN ukrán hírügynökség az idei felvonulás kapcsán emlékeztetett arra, hogy Filaret pátriárka, az ukrán ortodox egyház kijevi patriarkátusának vezetője kijelentette, hogy Ukrajnában nincs olyan egyház, amely támogatná az azonos neműek házasságát. Ennek ellenére az utóbbi években az látható, hogy fokozatosan egyre toleránsabbá válik az ukrán társadalom a homoszexuálisokkal szemben, különösen igaz ez a fővárosban élőkre.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Pálinkás Pál: Ha Te képtelen vagy különbséget tenni a melegség és a pedofília között, akkor volna némi pótolnivalód úgy az olvasás, mint a szövegértés terén.
Idézd már ide, hogy hol írtam én pedofilokról? Az pedig, hogy az agyad merre csavarog olvasás közben, ez a Te privát problémád. Ez nem komment-probléma, hanem a megfelelő orvosi beavatkozás függvénye.
Ezt méltán besorolhatjuk a Te különbejáratú baromságaid közé.
(na látod, ezt a stílust én is fel tudom venni, de igérem, hogy nem fogok a továbbiakban lealacsonyodni hozzá)
Klafa
@namihami: Attól, hogy egy ferde hajlamú egyénnek természetes valami, attól az még egy mentális betegség. Perverzió, aberráció, ahogy tetszik.
A nyitott házasságban félrekefélő elítélhető morálisan, de attól még nem válik elmebeteggé.
Kivéve, ha szexmániás, mert akkor kezelik, ahogy minden mentális betegséget kellene. (Igen, a homoszexualitásra gondoltam)
Pálinkás Pál
@namihami: Szövegértési problémáid neked vannak nyomorult!!!
"Nekik az a természetes szexualitás. Nekünk az ellenkező nem, nekik az azonos." idézet tőled!!!
Aki állatokkal csinálja annak meg az a "természetes" !Ők is csináljanak parádét?? /ha már a pedók említése csípi a szemedet/
Ismételten ideírom,gondolkodjál mielőtt ideböfögsz valamit!!!Kutyát nem érdekli hogy ti elfogadjátok a buzzancskavalkádot...de ne parádézzatok,!!!
namihami
@Klafa: Mentális betegség? Tényleg, 50 évvel ezelőtt még az volt.
Ma már csak az olyan fejlett demokráciákban kezelik, mint a putyini Oroszország, Észak-Korea és társai. A többi országban, nemhogy nem kezelik, de még csak nem is téma.
Kivéve az olyan társaságnak, mint az Andrássy út mentén vagy Kijevben felsorakozó 21.századi értelmiség eklatáns képviselői.
Klafa
@namihami: Mondok mást. Vannak ezek a fura fickók, akik anime párnákkal, meg műanyag babákkal szexelnek és élnek házaséletet.
Szerinted számukra is lehetővé kellne tenni, hogy házasodhassanak, illetve gyermeket fogadhassank örökbe?
Lehet, hogy egyébként tök jó fejek és a zebrán is átkísérik az időseket...
Vagy a tárgyfetisiszták, akik az autójukat vagy a berlini falat tartják szexuálisan vonzónak, őket kirekesztenéd "természetes" szexualitásuk miatt?
Klafa
@namihami: Igen, egy manapság divatos mentális betegség. Ha úgy tetszik civilizációs betegség.
Erre büszkének lenni és felvonulni elég torz gondolkodásra vall.
Ha 50 év múlva majd az állatszex lesz a divatos elmebetegség az is ugyanennyire "természetes" lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.