Meghaladta a másfél milliót a Change.org weboldalon hétfőre a tervezett orosz nyugdíjreform ellen tiltakozók száma, a reform a nők nyugdíjkorhatárát 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 60-ról 65 évre emelné fel.

Sajtójelentések szerint a labdarúgó-világbajnokság miatt bevezetett korlátozások ellenére több orosz városban is tüntettek a hétvégén a kormány által a parlament elé terjesztett nyugdíjreform-tervezet ellen.

Másfél millióan tiltakoztak online a készülő orosz nyugdíjreform ellen

Tükörbe nézve igazítja meg kendőjét egy helyi ajándéktárgyárus az oroszországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek egyik helyszínén, Szaranszkban 2018. június 17-én. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Oroszországban – pontosabban akkor még a Szovjetunióban – 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök közölte, hogy a férfiak esetében a tervezett emelést 2028-ig, a nőkében pedig 2034-ig hajtanák végre. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes szerint a reform következtében évi 12 ezer rubellel (mintegy 56 ezer 600 forinttal) nőne a nyugdíjasok jövedelme.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn az elektronikus tiltakozó aláírásgyűjtésre reagálva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin a nyugdíjkorhatár-vita jelenlegi szakaszában nem vesz részt. Erre hivatkozva korainak minősítette az államfőhöz intézett tiltakozó kérvényeket.

Peszkov szerint a 86 év után előterjesztett reformtervezetet, amelyen eddig a kormány tagjai és szakértők dolgoztak, most a törvényhozás szakértői elé került. Arra a kérdésre, hogy Putyin megvétózná-e az új nyugdíjtörvényt, a szóvivő kijelentette, hogy a jogszabály végső formája a Kreml számára sem világos.

Putyin 2005-ben ígéretet tett rá: az elnöksége alatt nem fogják emelni a korhatárt.

Oroszországban sokakban megütközést keltett, hogy a kormány éppen a labdarúgó-vb megnyitójának árnyékában, csütörtökön jelentette be, hogy növelni szándékozik a nyugdíjkorhatárt. A felháborodás oka a szovjet korszakban elért szociális vívmányokhoz való ragaszkodás mellett az, hogy ha felemelik a nyugdíjkorhatárt, az a férfiaknál eléri a jelenlegi várható élettartam határát.

Az orosz férfiak várható élettartama az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank szerint 66, a nőké pedig 77 év. Az Oroszországi Munkakonföderáció (KTR) úgy tudja, hogy a férfiak életkora az ország 85 régiója közül 60-ban jelenleg nem éri el a 65 évet, ezért az erősebb nemhez tartozók 40 és a nők 20 százaléka nem fogja megérni az újonnan megállapítandó nyugdíjkorhatárt.

Az orosz Szövetségi Statisztikai Szolgálat szerint ugyanakkor a férfiak várható élettartama 2034-ra eléri majd a 74 esztendőt. Putyin az orosz elnökválasztás küszöbén, a parlament két háza előtt elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy a következő évtized végére Oroszországnak az országok azon klubjához kell tartoznia, amelyben a várható átlagos élettartam meghaladja a 80 évet. Ez a mutató tavaly 73 év volt.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Ahogy ott is megjelentek a tetves gazdagok, nyírják ki az embereket szépen, lassan.
csak úgy....
@1magyar: biztosan a nyugati tökések furakodtak be ,oda is... ;)
1magyar
@csak úgy...: Nem, de "jó példával" jártak elöl a népnyúzásban.
csak úgy....
@1magyar: Ezt honnan szeded? Ha nagyon rá vagy kattanva a nyugati tökésekre, ott a lörinc,...állítólag ócsmányúl alacsony béreket fizet...
emerencia
Az orbáni illiberális magyar társadalom minden tiltakozás nélkül, a szolidaritás nyomait sem mutatva fogadta el, hogy egy kivételezett női réteg kivételével az összes többi nő és férfi akkor is kénytelen öregen, akár betegen is dolgozni akár szükségtelenül nehezített, emberi egészségre és testi épségre veszélyes munkakörülmények között, ha már idősb, hatvan feletti munkavállalóként fogytán az ereje. Nekünk Magyaroknak Eu-s polgárként el kell tűrnünk, hogy a fiatalok és a tőlünk idősebb, még időben nyugdíjba vonult honfitársaink kioktassanak arról, hogy ez így van rendjén. Így jártunk, ha pedig nem bírjuk, legfeljebb hamarabb eltávozunk a másvilágra és mindenki örömére lehet akár egy újabb stadiont húzni a megspórolt nyugdíjainkból.

Az orosz társadalom legalább tiltakozik! Egységet mutatva fellép Dmitrij Medvegyev tervezete ellen. Lehet, hogy ha a keleti orientációt követjük előbb-utóbb egy szolidárisabb, emberségesebb életet élhetünk mint a nyugatorientált Európai Uniós magyar társadalom tagjaként???
wagabund
..." a férfiak várható élettartama 2034-ra eléri majd a 74 esztendőt. "...

a mértéktelen mennyiségű vodka, és a vágott kapadohány mit szól ehhez?
1magyar
@wagabund: Ilyen szarságokkal próbálják mindig eladni a népnyúzást. Majd akkor kellene emelni ha ez így van.De a ha - ra nem lehetne ilyeneket alapozni. Látszik, hogy milyen aljasok a politikusok és nem a választók hanem a gazdag réteg érdekeit képviselik.
Nem is érzékelik a Kádár-nyugdíjasok milyen szerencséjük volt.
wagabund
@1magyar: ok. ott is figyelemelterelés, esetleg a fiatal-öreg ellentét szítása a cél..

a nép pedig beszopja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.