Az Olaszországban élő romák összeszámlása mellett foglalt állást az olasz belügyminiszter.

 Az olasz belügyminiszter sajnálja, hogy nem toloncolhatja ki az országában élő romákat
Fotó: Youtube

Matteo Salvini , a Liga kormánypárti politikusa – aki egyben miniszterelnök-helyettes is – a Telelombardia nevű televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az általa javasolt összeszámlálással a romák helyzetéről kíván képet nyerni.

"Képet akarunk alkotni a helyzetről. Az Olaszországban illegálisan élő külföldieket – a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően – ki fogják toloncolni.

Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk"

- jegyezte meg Salvini, aki szerint az intézkedést lehetne "személyek regisztrációjának" vagy akár "pillanatfelvételnek" is nevezni.

A belügyminiszter kijelentése – mint a hírügynökségek jelentették – felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap "sokkolónak" nevezte a nyilatkozatot, amire Salvini a Twitteren így válaszolt:

"Valaki sokkról beszél". "Miért? Én is azokra a szegény gyermekekre is gondolok, akiket tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek "

- tette hozzá.

Az ANSA olasz hírügynökség idézte Carlo Stasollát, a roma jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület elnökét, aki úgy fogalmazott: " úgy tünik, a belügyminiszter, nem tudja, hogy Olaszországban tilos etnikai alapon népszámlálást végrehajtani".

Az olaszországi romák helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a hevenyészett cigánytáborokat és roma kisgyerekek kéregetését csak az olasz nagyvárosokban. Sok cigánycsalád összetákolt telepeken él, ezek többnyire lakókonténerek vagy fából ácsolt viskók mellékhelység nélkül. A romagyerekeket gyakran bűnszervezetek "alkalmazzák" zsebtolvajokként az üdülővárosokban.

Olaszországban 180 ezer roma él, összesen a lakosság 0,25 százalékát teszik ki, ami jóval alacsonyabb arány Görögországhoz, Spanyolországhoz vagy Franciaországhoz képest. A kisebbség mintegy 8000 tagja él Rómában, hozzávetőleg a felük hevenyészett telepeken.

Emberi jogvédők és egyházi szervezetek jobb integrációs politikát követelnek a cigányság számára az olasz kormánytól. ől. A katolikus egyház biztonságos szálláshelyek mellett oktatási lehetőségeket sürget a kiskorúak számára, hangsúlyozza továbbá, hogy el kell oszlatni a cigánytelepek közelében lévő negyedek lakóinak félelmeit a romáktól mégpedig olymódon, hogy jobban informálják őket a kisebbség mindennapjairól.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Nem háború a megoldás hanem a deviáns csürhe keretek közé szorítása. Addig ebből semmi nem lesz amíg azt is tilos kimondani hogy kik a deviáns bűnözők.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tothjani
Ma 876 ezer magyar roma él az országban. Kezdenek kialakulni olyan országrészek, ahol a roma lakosság tömbösebben található, mint az ország északkeleti pereme Nógrád és Szatmár között, itt a járások 20-25 százalékának roma a lakossága. Illetve Baranya és Somogy megye határmenti sávjaiban sem ritkák az olyan kisjárások, ahol 35-39 százalékos a romák aránya. Más területeken, mint Szeged, Mosonmagyaróvár, Balatonalmádi, pedig 1 százalékot sem éri el az arányuk.(Debreceni egyetem kutatása)
Pálinkás Pál
@Horizont: Már miért kéne hozzánk...a migriket vissza ahonnan jöttek...a cigókat meg rendre tanítani...csak két gyerekig adni a családit,hátha akkor nem szaporodnának gazdasági okokbóll...mert azért remélem azzal tisztában vagy hogy jó részük azért éli le fél életét a szülőszobán!!
Jozefina
"Olaszországban 180 ezer roma él, összesen a lakosság 0,25 százalékát teszik ki"
Erre veri a nyálát??? Ez a 0,25 százalék elenyésző!!!
Horizont
@Pálinkás Pál: Sok mindennel tisztában vagyok csak soha nem általánosítok. És ha egy hatalomban lévő mond valamit...gondolja át és próbáljon megoldást is felvázolni.
Pálinkás Pál
@Horizont: Hát ha az emberek felvázolnák a megoldást ,akkor egész nap csak náciznátok!!!
Horizont
@Pálinkás Pál: nem arra a megoldásra gondoltam ami neked "kedves" lenne! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. February 17., 21:01
Kasza Tibi és Csuti videóra vette, ahogy anyatejet kóstolnak
Itthon - 2019. February 17., 21:40
Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
Sport - 2019. February 17., 20:47
Megvédte címét a Nyíregyháza