Az amerikai külügy szerint az Emberi Jogi Tanács „álszent és öncélú”.

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából – jelentette be kedden Washingtonban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint a tanács nem méltó a nevére.

Nikki Haley  szerint a kilépés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne tartaná be korábbi emberi jogi kötelezettségvállalásait.

„Világossá akarom tenni, hogy ez a lépés nem azt jelenti, hogy feladnánk elkötelezettségünket az emberi jogok terén”

– fogalmazott.

Az USA kilép az Emberi Jogi Tanácsból

A külügyminisztériumban Mike Pompeo tárcavezetővel közösen a sajtó elé álló diplomata bírálta a világszervezet genfi székhelyű testületét, és azt hangoztatta, hogy a szervezet „álszent és öncélú”, és valójában „gúnyt űz az emberi jogokból”. Hozzátette: Washington azért lép ki, mert „egyetlen országnak sem volt bátorsága”, hogy csatlakozzék a szervezet megreformálását célzó amerikai törekvésekhez, és még az Egyesült Államokkal azonos véleményen lévő országok sem kívánták nyíltan bírálni a 47 tagú tanács munkáját.

Bírálatában név szerint megemlítette Oroszországot, Kínát, Kubát és Egyiptomot mint olyan államokat, amelyek kifejezetten gátolták a szervezet megreformálását.

Majd további országokat sorolt, amelyek tagjai ugyan a tanácsnak, de „ijesztően nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat”. Ezzel összefüggésben Venezuelát, Kínát, Kubát és a közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságot nevezte meg.

A döntést magyarázva Nikki Haley meggyőződését fejezte ki, hogy az Emberi Jogi Tanács munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják. Ezt bizonyítja az is – mondta –, hogy

a szervezet „aránytalan mértékben” foglalkozik Izraellel és folyamatosan elfogult Izraellel szemben. Haley egyébként már korábban is többször azzal vádolta meg a szervezetet, hogy „betegesen elfogult” Izraellel szemben.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein csalódását fejezte ki a washingtoni bejelentés miatt. Zeid Raad al-Husszein azt írta Twitter-üzenetében:„elszomorító, de nem meglepő hír” az amerikai kilépés.

„Tekintettel az emberi jogok jelenlegi helyzetére a világban, az Egyesült Államoknak még nagyobb szerepet kellene vállalnia, nem pedig kivonulni” – vélekedett a diplomata, Nikki Haley bejelentésére reagálva.

Washington egy nappal azután jelentette be kilépését a testületből, hogy Zeid Raad al-Husszein az Emberi Jogi Tanács 38. ülésszakának megnyitóján elítélte a Trump-kormánynak azt a szerinte „lelkiismeretlen” gyakorlatát, amely szerint az illegális bevándorlóktól a mexikói határon erővel elválasztják gyermekeiket.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
@Shikari: Amerika soha nem is volt valódi szövetséges. Mindig csak addig, amíg az érdekei úgy kívánták.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...egyre bátrabban merik vállalni, hogy az ámerikai politikát jizráel diktálja.
Eriksson
@Shikari: Amerika soha nem is volt valódi szövetséges. Mindig csak addig, amíg az érdekei úgy kívánták.
Jozefina
Trunp egy igen bunkónak mondható, hózzá nem értőnek tűnő döntéseket tud hozni!!! Talán azon kellett volna munkálkodnia, hogy az "Emberi Jogi Tanács" megreformálásában járjon az élen!!!
Eriksson
@Jozefina: Nem kell észt osztani egy megválasztott amerikai elnöknek. Mert ugye nem várható el tőle, hogy Jozefina ésszel gondolkodjon. :)))
Egyébként nem is annyira bunkó, csak jobban oda kell figyelni a mit miértre.
sokanvagyunk
Az USA csak szeretné kisajátítani az Amerika szót/fogalmat. Az USA csak annyira Amerika, mint amennyire Koszovó Európa.
Eriksson
@sokanvagyunk: Ez így igaz. Amerika egy földrész, melynek egy kis része az USA. Viszont hajlamosak vagyunk leamerikázni az egyesültállamokat. :)))
Nessy
Azt hiszem Lincoln meg fordul a sírjába!
De bármerre nézünk, egyre embertelenebb lesz a világ, miközben ájtatosan veri a mellét, és hivatkozik a vallására, Istenére.
amaramaistanna
Trump az amerikai elnökök közül egy tahó , egy olyan országban beszél illegális bevándorlókról, amelyet illegális bevándorlók foglaltak el az őslakosoktól...Egyébként ön -és közveszélyes... A nagyapja is úgy szökött be Amerikába, azután, hogy a katonai szolgálat elől megszökött Németországból, és később visszatért de ezért kitoloncolták... Ez az ember alapozta meg azt a vagyont amelyet most Trump élvez és különböző adócsalások révén megnövelt...
amaramaistanna
@Eriksson: Bizonyos értelemben senki sem valódi szövetséges... a meglátásom szerint azok tekinthetők valamelyest annak, akik az u.n., nyerő-nyerő játszmát játszák és korrektek ennek betartásában...
kokopelli
@amaramaistanna: ...pár éve vallotta be mintegy kényszerítve,hogy a mai Pfalz-ból
(Bayern) származnak,de gyorsan hozzátette,hogy az B.Obama sem Amerikában szü-
letett,hanem "Hawaii"-on,igaz,hogy amerikai anyától,de akkor sem amerikai!...! En-
nek a bunkónak akart a Zorbán anno "benyalni"! A Bush W.-nál is próbálkozott anno,
de ott is "lukra futott"! ;-)))
Eriksson
@kokopelli: Apja német, Drumpf vezetéknevüket az angolosabb hangzású Trumpra cserélték, anyai ágon meg skót, a Mcleod klánból.
kokopelli
@Eriksson: Tévedsz,mert már a legrégibb rokona,akit "Bebenheim am Berg"-ben
nyilvántartanak (1727-1792) is Trump volt! A nagyapja és az apja is Trump volt,
mivel a Kallstadt-i városházán ill. a kallsadt-i temetőben fel lehet keresni a családi
sírokat! (Rheinlad-Pfalz tartomány)! Ilyen eccerű a dolog,mivel még a neten is sze-
repelnek őseinek sírjai,mint érdekességek! ;--))))
Eriksson
@kokopelli: Ezen nem vitatkozom, lehet úgy is.
kokopelli
@Eriksson: ...nem kell vitatkozni,hanem csak utánanézni! ;-)
amaramaistanna
A Facebook-ról hoztam,úgy tűnik, eljött az idő: "Ferenc Varga: Ahogy a demokrácia egyre tökéletesebb lesz, az elnöki hivatal egyre közvetlenebbül azt fejezi ki, mi van az emberek lelkében. Egy fennkölt ideál felé haladunk. Eljön majd a nagyszerü és diadalmas nap, amikor
a nép egyszerü gyermekei végre elérik, amire szívük vágyott, és a Fehérház lakója egy valódi gyenge elméjü lesz.
Mencken irta 1920-ban"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.