A német bűnügyi statisztika magáért beszél és bátorító – mondta Angela Merkel kedden Donald Trump Twitter-bejegyzéseivel kapcsolatban, amelyekben az amerikai elnök azt állította, hogy Németországban növekszik a bűnözés.

A kancellár a kormány vendégházában, a Berlin melletti Meseberg kastélyban a német-francia kormánykonzultáció alkalmából Emmanuel Macron francia elnökkel tartott tájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: Donald Trump vonatkozó bejegyezéseire "az a válaszom, hogy Horst Seehofer belügyminiszter nemrégiben bemutatta a kriminalisztikai statisztikát, amely magáért beszél".

Merkel szerint a német bűnügyi statisztika magáért beszél és bátorító

Fotó: wikipedia GFDL 1.2/Ralf Roletschek

A kimutatásban "enyhén pozitív változásokat látunk, és természetesen mindig egyre többet kell tenni a bűnözés elleni küzdelemben, de nagyon is bátorítanak az adatok arra, hogy még inkább haladjunk a bűnözés visszaszorításában".

Horst Seehofer május 5-én a belügyminisztérium 2017-es bűnügyi és bűnüldözési statisztikáját bemutató berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy "biztonságosabbá vált Németország 2017-ben".

Ismertette, hogy tavaly 5 761 984 bűncselekményt regisztráltak, ami 9,6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 6 372 526-hoz képest.

Rámutatott, hogy ez a legnagyobb mértékű csökkenés 1992 óta. Százezer lakosra 6982 bűncselekmény jutott, ami 10 százalékos visszaesés és harminc éve a legalacsonyabb szám – húzta alá a miniszter.

Továbbra is sok a teendő, a teljes biztonságot pedig nem tudja garantálni az állam – tette hozzá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Kiemelte, hogy továbbra is nagy a terrorveszély, bármikor történhet terrortámadás.

Horst Seehofer a többi között arról is szólt, a menekültek körében is csökkent a bűnözés. A lehetséges okokról kérdésre válaszolva azt mondta, hogy pontos képet akkor lehet alkotni, ha a fejlemény trenddé erősödik. Az valószínűnek tűnik, hogy a rendőri jelenlét erősítése és a menekültek beilleszkedésének támogatása hozzájárult a javuláshoz – mondta a miniszter.

Donald Trump egy hétfői Twitter-bejegyzésében a bűnözés és a migráció ügyét összekapcsolva azt állította, hogy Németországban "nagyon megnőtt a bűnözés".

Egy keddi bejegyzésében pedig úgy vélekedett, hogy Németországban 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt a bűnözés, "amióta befogadták a migránsokat". Zárójelben hozzáfűzte, hogy szerinte a hivatalos szervek nem akarják regisztrálni "ezeket a bűncselekményeket".

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.