Az új-zélandi miniszterelnök 30 éve az első kormányfő, aki hivatali ideje alatt szült. Hat hétig marad csak otthon, aztán már megy is vissza dolgozni. A 37 éves Ardernt a világ legfiatalabb miniszterelnöknőjeként tavaly októberben választották meg az új-zélandi kormány élére, amikor legyőzte a korábbi miniszterelnök Bill Englisht. Új-Zéland élén sem állt ilyen fiatal vezető 150 éve. Érdekesség, hogy politikai karrierjét megelőzően DJ-ként dolgozott, de már aktív politikusként is fellépett, például a 2014-es aucklandi Laneway zenei fesztiválon.

Forrás: nlcafe.hu
Feltöltő: Commenter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Commenter: A maorik sem igazan oslakosok, mert a Cook Islandrol jottek: ez egy uj foldresz, vulkanikus kitoresek kozt jott letre, (ma is van mukodokepes vulkanunk, ami idonkent kitoroget egy picit) rengeteg a foldrengesunk, az osszes nagyobb varos, ami vetgig a keleti part menten van, az tulajdonkeppen mind-mind egy oriasi toresvonalra epult. De ha egyszer itt van jo viz, meg lapos terulet az emberi eletre? kit erdekel, hogy parmillio evenkent elsopri egy renges?
Itt is van kulonben rengeteg kicsi part, Winston Peter partja a Torveny (Act) part, a 600 ezer maori se mind szavaz ra, de azert vannak. Maga Jacinda meg a munkaspart is veszitett az elmult 7 honapban a nepszerusegebol, kisebbsegbol es koalicioban ezzel az Act parttal kormanyoznak most. Itt 2 nap kampanycsend van (pia tilalom nincs, de plakat mar nem lehet az utcan), es minden part indit helyi jelolteket, ahogy nalunk is, viszont nincs kopogtatocedula, (nem kell 500 alairast osszegyujteni hogy jelolt lehess), fuggetlenek nincsenek egyaltalan,(mindenki megtalalja a sajat dilijenek megfelelo partocskat), a listan beturendben vannak feltuntetve, a ket legnagyob part vezetoje (az egyik vezeto altalaban a mukodo ME szokott lenni) 3 x all ki nyilvanos, moderalt tv vitara (Bill English szazszor jobb volt, mint Jacinda,) de a csaj tobbet igert. Sajnos itt is kezd a populizmus elharapozni - eloszor azt mondta a csaj, hogy a tanitas teljesen ingyenes lesz, es 100 EZER lakast akar epiteni az elso 10 evben (!!!), aztan most ott tartunk, hogy az egyetem ELSO eve lesz ingyenes csak, es evente max 1000 onkormanyzati lakast tudnak epiteni. Csokkent is meg a 37 %-abol is 4 %, mert az elso honap utan elkezdett mindenben visszakozni. Hulye bige, de nem a noi mivoltaval van a baj, hanem az irrealis elkepzeleseivel. Van egy olyan erzesem, hogy nem fog visszajonni 6 het utan. Ma szult, holnap akar hazamenni a korhazbol, ezt mondta.
Commenter
@karma1: Csak rá kell nézni a boldog barikra az avatarodon :) igen Új Zéland élhető hely, jó hely ha fene messze van is. Megértem, hogy nincs független képviselő (valójában itt sem menne a független semmire se párt-háttértámogatás nélkül) de itt a sok kis párt nem működne.Meg kell nézni mi maradt végül fenn a sok pártból amelyek 1990 előtt gombamód nőttek ki a földből. Mára már ott tartunk sajnos hogy tényleg csak a fidesz meg a nyúlvány csicskapártja a KDNP képez tényleges politikai erőt olyannyira, hogy épp tegnap nőtték ki magukat leszavazhatatlan állampárttá jó időre. orbán eredetileg 25 évre tervezett...á, hagyjuk. Ami a Tv vitát illeti, normális kampányokban ez bevett szokás és e nélkül elképzelhetetlen lenne a jelölt győzelme. Itt már ez sincs mióta orbánnal az összes vitapartnere, (nemcsak Gyurcsány!) felmosta a stúdiót, őfenesége elintézi egy nem vitázok-kal és kész. Ez egyébként jellemző minden cselekedetére.Nem mert nem akarja, ez sok minden, csak nem demokratikus.Én már kiegyeznék egy Jacinda Ardern-nel is, csak ne kellene már 12 éve ugyanazt látni-hallani.Lehet hogy Ardern hülye, de nem aljas. És ez óriási különbség...
karma1
@Commenter: A boldog barik a mieink, triplets, vagyis egy anyanak 3 kisbarija, amibol egyet nekunk kellett mindig etetni...:o)) Ja, elfelejtettem irni, hogy itt nagyon komolyan veszik a valasztasokat, es 3 evenkent vannak a valasztasok. En magam szemelyesen ismerem Bill Englisht meg a noveret, a mi kepviselonk volt, mielott felment volna a Parlamentbe, - nagyon jo fej, viszont elobb volt oriasi birkafarmja - csaladi tevekenyseg es orokseg folytan - mint ahogy politikusnak ment volna. Itt ezzel a politikusok mindannyian igy vannak: elobb van a vagyon, es csak egy kicsit nagyobb fizetesert vallaljak a miniszterelnokseget, mint az atlagfizetes. (Inkabb jelkepes osszeg, meg egy tanar is tobbet keres, az orvosokrol nem is szolva).

Kulonben nincs komoly problema vele, mert tulajdonkeppen o inkabb a legfobb kepviselo: hiszen mindenhol szakemberek ulnek, es mindenrol a Parlament dont, tehat ha nem is ert valamihez nagyon, az nem akkora baj, mert a szakertok segitik - akik viszobnt nem korruptak . Igy konnyu kormanyozni egy orszagot : altalaban inkabb csak a nemzetkozi megmeretteteseken kell tudnia, hogy mi merre hany meter...
Commenter
@karma1: nagyon cuki hármas iker barijaid vannak akkor :) öröm lehet gondozni őket, ha kell segítség megyek... :) bár akkor a saját állataim jó időre karanténba kerülnének...kellenek is választások 3 évenként így normálisan működhet a politikai váltógazdaság, amiről itt már csak álmodni lehet...Mivel ott minden politikus dolgozott is, van vagyona nincs késztetése arra hogy a közösből lopjon, hanem tudását az ország javára és nem ellene! fordítja. Én itt most a jelenben nemigen tudnék ilyet mondani. Mit szólsz ahhoz hogy Hadházy végre kilépett az lmp-ből? Függetlenként sem lesz könnyebb dolga, olyan mintha egymaga vívná a szélmalomharcát az ellenzékért...az összefogásért ami lehetetlen, ez a tegnapi nappal be is bizonyosodott...mi ha nemzetközileg már évek óta könnyűnek találtatunk épp most írtam egy másik topicba, hogy nyugodtan magyarkodhatnak, mert annyira nem vagyunk sereghajtóként az EU számára tényezők, hogy mindent ráhagynak orbánra azzal hogy majd évek múlva szankcionálják, holott már tegnap kellett volna...
karma1
@Commenter: Ez pontosan igy mukodik. De ha valaki megis "megszedulne", az nagyon hamar kiderulne, es mivel itt nincs mentelmi jog , - ezt csak a magyarok talaltak ki maguknak, -, boribe is kuldhetik siman a delikvenseket.
Koszi a felajanlast, a barik legelesznek maguktol, nincs sok gond veluk, telen kapnak plusz takarmanyt, szaraztapot is meg melaszt, so't is, es nagyon szepen maguktol szulnek is. Csak inkabb arra kell figyelni, hogy a mama etesse a kicsiket, nehogy elpusztuljanak. Na meg az evi ketszeri birkanyiras, de arra van segitseg. Jonnek a ferjem unokatesoi.
Commenter
@karma1: a mentelmi jogot nehezen is függesztik fel, szerintem ha végignézünk a mostani képviselőkön főleg akkor nagyon röhejes a mentelmi jog már önmagában is-hiszen rengeteg törvénytelenséget követtek már el. Nézd meg az Elios vagy a Kósa botrányt ma már senki sem foglalkozik vele, elült csendben.Itt már semmiért nem mennek utcára, totális az apátia a közöny, és akik maradnak, belekényelmesednek abba ami megváltoztathatatlan.Itt a fórumon még többségben vannak azok akik felemelik a szavukat és ennyi. Ilyen"birka" (bocs) ellenzékkel még jó sokáig rajtunk fog állni a sok "saját lábon" álló...Új-Zélandon ezeket többet már a politika és közélet közelébe se engednék a választók...egy közvéleménykutatás szerint a magyarok többsége szociáldemokrata beállítottságú akkor kik és miért szavaznak jobbra, és pláne ezekre ha ez valóban így van? Ja, hogy ez is a csalás egyik nyitja, az önkormányzati és az EP választásokat is elfogják csalni, na ekkor kellene az összes magyar képviselőt kitenni az EP-ből...említetted gyakran a bojkottot. Tegnap Ungváry Krisztián is pont ezt javasolta az ellenzéknek, azok kizárták ezt a lehetőséget...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.