Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt letöltendő börtönre ítélte a román legfelsőbb bíróság.

Viorica Dancila kormányfő és liberális koalíciós partnere védelmébe vette, míg a jobbközép ellenzéki pártok vezetői és az utcán tüntető civilek lemondásra szólították fel csütörtökön a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét ellátó Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt, miután a legfelsőbb bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte a politikust.

Dragneát immár második korrupciós perében marasztalta el, és – korábbi felfüggesztett ítélete letöltését elrendelve – három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság.

Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke közleményében azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el egy olyan törvénycikkely alapján, amelyet már rég módosítani kellett volna, hiszen alkotmánysértőnek bizonyult. "Akik egy jogerős ítélet előtt a PSD elnökének távozását követelik, súlyos alkotmánysértést követnek el, és megsértik az Európai Uniónak az ártatlanság vélelméről szóló irányelvét" – írta csütörtök esti állásfoglalásában a PSD ügyvezető elnöke.

Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök is Facebook-bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ítélet még nem jogerős, Dragnea fellebbezhet ellene, tehát megilleti az ártatlanság vélelme. A kisebbik kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető politikus szerint a jogerős ítélettől függetlenül a kormánykoalíciónak eltökélten folytatni kell az ügyészségi visszaélések elleni, az alapvető szabadságjogok védelmében meghirdetett küzdelmét, az igazságszolgáltatás reformját, amelyért június 9-én – a PSD hívására – több százezer ember vonult utcára Bukarestben.

Ludovic Orban, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke felszólította Dragneát, hogy mondjon le valamennyi közjogi és politikai tisztségéről, mert ellenkező esetben megítélése szerint a román demokráciát és az ország nemzetközi megítélését veszélyezteti.

A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közleménye szerint Romániát nem képviselheti egy olyan "bűnöző", akit már két ügyben is elítéltek. A párt szerint a legfelsőbb bíróság ítélete azt bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatásnak sikerült megőriznie függetlenségét Dragnea és a PSD másfél éve tartó "iszonyatos nyomásgyakorlása" ellenére.

A másodszor is elítélt szociáldemokrata házelnököt Traian Basescu volt államfő, Victor Ponta és Dacian Ciolos volt miniszterelnök is távozásra szólította fel. Csütörtök este ismét ellenzéki tüntetők ezrei gyűltek össze a kormánypalota előtti téren és Románia más nagyvárosaiban, Dragnea és Dancila lemondását, az igazságszolgáltatási reform leállítását követleve.

Dragnea nem lépett nyilvánosság elé az ítélethirdetés után, de péntek délutánra összehívta a PSD végrehajtó bizottságának ülését.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.