Tízezrek tüntettek szombaton Londonban, újabb népszavazást követelve a brit EU-tagság megszűnése előtt a kilépés feltételrendszeréről.

Az egész napos demonstrációt – amelyen a szervezők becslése szerint százezren vettek részt – a brit EU-tagságról 2016. június 23-án tartott népszavazás második évfordulóján tartották. A két évvel ezelőtti referendumon a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe.

Tízezrek követelték, hogy Nagy-Britannia mégse lépjen ki az EU-ból

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A szombati megmozdulást szervező People's Vote – a Nép szavazata – nevű kampánycsoport április közepén alakult meg színészek, ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével annak kiharcolására, hogy népszavazás dönthessen a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

A kilépésről döntő népszavazás második évfordulóján szervezett londoni tüntetés fő követelése is ez volt.

A több tízezres tömeg a kormányzati városrész főutcája, a Whitehall érintésével vonult a parlament elé, és hangos füttykoncerttel haladt el a Whitehallról nyíló Downing Street előtt, ahol Theresa May miniszterelnök hivatala és rezidenciája van.

Ez volt messze a legnagyobb Brexit-ellenes demonstráció Londonban a 2016-os referendum óta.

Jelen volt a tüntetésen Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb brit politikai erő, a Liberális Demokraták vezetője, aki rövid beszédében kijelentette: meggyőződése, hogy az újabb népszavazást követelők el fogják érni céljukat. A Liberális Demokraták az egyetlen országos parlamenti párt, amelynek programjában a kilépési folyamat visszafordítása szerepel.

Cable a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: az emberek rá fognak jönni, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson nem arra voksoltak, hogy elszegényedjenek, ezért meggyőződése szerint ismét napirendre kerül majd az a kérdés, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja.

A jelenlegi, konzervatív párti brit kormány azonban mereven elveti bármiféle újabb népszavazás gondolatát.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
brit kormány azonban mereven elveti bármiféle újabb népszavazás gondolatát.
ejha. a demokrácia modernkori szülőhazája?
szépen vagyunk !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jancsipapa
Úgy látszik a "demokraták" mindenütt egyformák . Itt sem tudják elfogadni,hogy már volt egy népszavazás ,amin vesztettek .( lehet,hogy ott is csaltak, máshogy nem lehet ... )
csak úgy....
@verőce21: yoko ono nénivel nem találkoztál? ha már a 70 es években Lenont nem zavarta, hogy a neje migráncs,akkor neked mi a problemád ?
justhpeter
Egyetértek a tüntetőkkel. A kilépés marhaság.
Jozefina
Már a brexit bejelentésekor huhogtam, hogy ez nem lezárt ügy!!! Lesz ott még újra szavazás!!! Legfeljebb a konzervatívokat is elkergetik, ha nem a nép akaratnak és érdeknek megfelelően döntenek!!!
verőce21
@csak úgy...: Csak, hogy tudd! A '70-es években divat volt a néger csaj és az egzotikus!
Egyébként meg művelőggyé!
www.youtube.com/watch?v=S-rB0pHI9fU
szep napot
Szerintem lepjenek ki. Probaljak ki 2-3 evig; ha nem tetszik Merkallah asszony barmikor szivesen visszafogadja oket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.