A manchesteri magyarság vezetőivel találkozott szombaton Szili Katalin, aki részt vett az immár második alkalommal megrendezett manchesteri erdélyi kulturális ünnepen, a Góbé Fesztiválon is. A határon túli autonómiaügyek egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott az észak-angliai nagyváros tanácsának ceremoniális vezetőjével, a Lord Mayor tisztségét viselő June Hitchennel is tárgyalt a kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztéséről.

Szili Katalin kivándorolt magyarok előtt képviselte a kormányt

Szombati programja után Szili Katalin az MTI-nek elmondta: a manchesteri városi vezetővel tárgyaltak arról is, hogy kívánatos lenne a kulturális együttműködést a gazdasági együttműködésre is kiterjeszteni.

A miniszterelnöki megbízott elmondta: a tisztségére május 16-án megválasztott manchesteri Lord Mayor látogatást tesz Székelyföldön, annak érdekében, hogy Manchester is bemutatkozhasson a székelyföldi magyarságnak, emellett támogatja, hogy a manchesteri Góbé Fesztivál hagyománnyá váljék.

A kétoldalú tárgyalásokon a manchesteri vezető jelezte, hogy a város a brit EU-tagság megszűnése után is támogatni kívánja az ott élő magyarokat.

Szili Katalin találkozott a Magyarok Angliai Országos Szövetségének (MAOSZ) vezetőivel is, akik arról számoltak be, hogy jelenleg 22 iskolát működtetnek, és ezekben a magyar kultúrát és a magyar nyelvet is oktatják minden diákkorosztálynak.

A legújabb, már működő angliai magyar iskola a chesteri, amely másfél éve nyílt meg, és a miniszterelnöki megbízott találkozott a Leedsben szeptembertől induló következő magyar iskola vezetőjével is.

Szili Katalin a szombati rendezvényen ünnepi beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy Manchester városa felkarolta a magyar kultúra bemutatását, és kiemelte, hogy a fesztivált a magyar kormány is támogatta.

Elmondta azt is, hogy Magyarország számára a világban mindenhol nagyon fontos a helyi magyarok identitásának megőrzése. "Nagyon jó befektetés az", amelyet a magyar kormány eszközöl a diaszpóra támogatására, hiszen ennek révén a fiatal korosztály viszi tovább az 56-os és a későbbi években külföldre került magyarság zászlaját – fogalmazott Szili Katalin.

Arra a kérdésre, hogy a helyi magyarság körében tapasztalt-e aggodalmakat a brit EU-tagság megszűnésével kapcsolatban, a miniszterelnöki megbízott elmondta: a helyi magyarok képviselői már felvették ebben az ügyben a kapcsolatot európai szervezetekkel, és – más közép- és kelet-európai közösségekkel összefogva – igyekeznek "mindenféle sérülés nélkül" kikerülni a Brexit-folyamatból.

Szili Katalin elmondta: több olyan fiatal magyar családdal találkozott, akiknek szándéka az, hogy néhány évi angliai tartózkodás után hazatérjenek. Hozzátette: az angliai magyar iskolák számának gyarapodásában is annak a jelét látja, hogy az EU-csatlakozással megnyílt angliai letelepedési lehetőség nem egyirányú út a fiatal magyar családok számára.

(MTI)

Fotó: MTI/Rosta Tibor

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Vajon a manchesteri Lord Mayor mitol erez indittatast szili katalin lattan, hogy Szekelyfoldre utazzon? Lemaradtam volna Erdely visszacsatolasarol?

Na, ide jonne szili katalin, paros labbal rugnak ki az itt elo magyarok, nem kene neki repjegyet venni hazafele, az tuti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.