Kilépett a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) Eckstein-Kovács Péter, a szövetség volt szenátora, volt kisebbségügyi miniszter.

Az RMDSZ politikusánál betelt a pohár: kilépett a szövetségből

Eckstein-Kovács Péter Kolozsvár főterén jelentette ezt be az igazságügyi törvények módosítása ellen szerveződött szombat esti spontán tüntetésen. A politikus – aki jelenleg nem visel semmilyen tisztséget a szövetségben – kijelentette: sok mindennel nem ért egyet az RMDSZ politikájából, de számára a szövetségnek az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatos álláspontja "telítette be a poharat".

Kolozsvár főtere fontos hely, ezért itt jelentem be kilépésemet az RMDSZ tagjainak sorából. Az RMDSZ szavazatával módosították a büntetőeljárási törvénykönyvet (BETK). Szerepe volt a döntésemben annak is, hogy az RMDSZ a Szociáldemokrata Párt (PSD) cinkosa lett, ami számomra elfogadhatatlan. 28 évvel azután, hogy RMDSZ tag lettem, betelt a pohár

- fogalmazott Eckstein-Kovács Péter. Bejelentését megtapsolta a több mint 400 fős tüntető csoport.

Eckstein-Kovács Péter 1990 óta van jelen a romániai politikában. 1990-1992 között az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője, majd 1992-1996 között kolozsvári önkormányzati képviselője volt. 1996-tól 12 éven át a parlament felsőházában képviselte a szövetséget. 1999 és 2000 között kisebbségügyi miniszterként dolgozott Mugur Isarescu kormányában. 2009-től 2011-ig Traian Basescu államfő kisebbségügyi tanácsadója volt. 2010-ben az RMDSZ elnöki tisztségére jelölték, de alulmaradt a versenyben Kelemen Hunorral szemben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.