Az új olasz kormány Franciaországgal, Németországgal és már Spanyolországgal is "precedens nélküli diplomáciai háborúban" áll, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mégis kompromisszumos javaslattal készül a brüsszeli migrációs minicsúcsra – elemezte az EU-találkozó esélyeit az olasz sajtó vasárnap.

Migráció: diplomáciai pergőtűzbe került az olasz kormány

Róma hajlandó lenne engedni a másodlagos mobilitás kérdésében, vagyis nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje.

Elemzők szerint Giuseppe Conte javaslata puszta gesztus lehet Berlin irányába az informális találkozón, amelyen az EU-tagállamoknak csak egy része vesz részt. Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgyis kijelentette, hogy Olaszország egyetlen egy migránst sem vesz vissza, ellenkezőleg: kész "újabbakat adni" Párizsnak vagy Berlinnek.

A Corriere della Sera szerint a brüsszeli minicsúcs erőpróba lesz: Róma most Berlinhez közeledik, miután Párizs és Madrid is egyenes támadásba lendült a római kormánnyal szemben.

Az olasz sajtó hangsúlyozza, hogy a római kormány precedens nélküli diplomáciai háborúban áll, amivel a dél-európai migrációs útvonalra tudta irányítani az EU-országok figyelmét.

Az Emmanuel Macron és Giuseppe Conte közt nehezen megvalósult, de végül szívélyes június 15-i párizsi találkozót már elfeledtették a francia elnök kijelentései, amelyekkel az olasz populistákat a leprához hasonlította. Macron szombaton azt mondta, Olaszországot jelenleg nem fenyegeti migrációs válság.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter arrogánsnak nevezte Emmanuel Macront és felszólította, nyissa meg a francia kikötőket. Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni.

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes figyelmeztette Macront: azt kockáztatja, hogy országát Olaszország első számú ellenségévé teszi a migrációs kérdésekben. Di Maio elvetette azt a francia javaslatot, hogy Olaszországban zárt központokat állítsanak fel. Hangsúlyozta, ezeket az afrikai indulási vagy tranzitországokban kell kialakítani. Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter szerint európai megoldás nélkül Európában egymás után zárulnak majd be a határok. Megjegyezte, hogy az Olaszországgal szomszédos országok már rég lezárták határaikat.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Olaszország egoista és Európa-ellenes. Madrid korábban befogadta az Aquarius mentőhajót több mint 600 emberrel a fedélzetén, amely előtt Olaszország nem nyitotta meg kikötőit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelbe, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

relatív
Európának az afrikai-, keleti határokon kellene diplomáciai, és költség-támogatás révén megállíttatnia az Európába igyekvőket. A kellő szelektálás ( hiszen az európai államoknak IS szükségük van bizonyos mértékben az ide vágyókra ) után elfogadható vándorlás mérték alakulna ki mindenki megelégedésére... IS !
kereső
Miért beszélnek el egymás mellett?Hiszen majd mind ugyanazt mondja,csak épp más szavakkal.Legyetek már okosok politikusok.Halgassátok meg egymást,mert itt most csak mindenki fújja a maga igazát, aztán sehol-semmi,se semmi.
Pálinkás Pál
@relatív: No...lökd az igét...miért is kell ide afrikai???
cikicakk55
@kereső: Szerintem is igazad van. Könnyen beszélnek azok az országok,ahol jelenleg nem olyan erős a bevándorlási hullám. Most az Olaszokra jár a rúd legjobban. Előtte a Németek, az Angolok( akik emiatt is léptek,vagy lépnének ki az Eu-ból. A Spanyol is nagyra van vele,hogy most azt a 600 embert beengedték. Az Olaszoknál viszont már több ezren vannak és bizony az a 600 már nem hiányzott nekik,hisz az embercsempészek viszik őket számolatlanul, a civil szervezetek meg kihalásszák őket,majd vinnék a biztos szárazföldre. Tényleg össze kéne fogni Európának és a rengeteg pénzt amit szétszórnak a különböző országokba begyűrűzött migránsok támogatására,inkább egy Európán kívüli nagy befogadó,de ideiglenes állomást kéne csinálni.A háborús menekültek onnan vissza mehetnének,ha béke lesz, a gazdasági menekülteket meg válogassák ki azok az országok,akiknek szükség van rájuk,de ne legyen kötelező egyik országnak sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.