A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta pártszövetség szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap, az elnökválasztással egy időben rendezett parlamenti választásokon a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által ismertetett első részeredmények szerint.

A pártszövetség a szavazatok mintegy 18,2 százalékának feldolgozása alapján 49,9 százalékkal áll az első helyen. Az AKP-nak külön 50,1 százaléka és ezzel 368 képviselője van az 550-ről 600 fősre bővülő török parlamentben, a MHP-nek pedig 12,8 százaléka 55 mandátuma.

Az ellenzéki pártszövetség jelenleg 27,5 százalékkal rendelkezik. Ezen belül a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) a szavazatok 17,3 százalékát, a nacionalista Jó Párt (IP) a 8,9, az iszlamista Aranykor Pártja (SP) pedig a 1,3 százalékát szerezte meg.

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) a voksok 8,3 százalékát birtokolja és ezzel nem lépi át a parlamenti küszöböt.

A szövetségben induló pártok akkor is bejutnak a törvényhozásba, ha nem érik el a 10 százalékos határt.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.