A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan továbbra is nagy fölénnyel vezet a Törökországban vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által ismertetett részeredmények szerint. Az ezzel egy időben rendezett parlamenti választáson Erdogan pártjának, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) is úgy tűnik, hogy megmarad az abszolút többsége a törvényhozásban.

Az államfőválasztáson leadott szavazatok 52,4 százalékának feldolgozása után Erdogan 56,4 százalékkal vezet.

A második helyen Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje áll 28,65 százalékkal. Őt Meral Aksener, a Jó Párt (IP) jelöltje követi 7,45, majd Selahattin Demirtas, a Kurdbarát Népek Demokratikus (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke 6,4 százalékkal. A két utolsó helyen álló jelölt együttesen alig haladja meg az 1 százalékot.

Erdogan és Ince között a különbség csökkenése a feldolgozottság előrehaladtával egyre lassulni látszik.

Amennyiben Erdogan a szavazatok több mint ötven százalékát meg tudja tartani, az államfőválasztás az első fordulóban véget ér, és ő lesz a Törökországban életbe lépő végrehajtó elnöki rendszer első államfője.

A parlamenti választásokon a szavazatok feldolgozottsága kora estig 38,8 százalék. Erdogan pártja, az AKP 47 százalékkal, és így a 600 fősre bővülő parlamentben 361 képviselővel magabiztosan áll az első helyen. Az AKP-val pártszövetségben induló Nemzeti Mozgalom Pártjának 12,1 százalékkal 54 mandátuma van. A pártszövetség együttes szavazataránya 59,1 százalék.

Az ellenzéki pártszövetség jelenleg 30,2 százalékkal rendelkezik. Ezen belül a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) a szavazatok 19,5 százalékát, a nacionalista Jó Párt (IP) a 9,3, az iszlamista Aranykor Pártja (SP) pedig a 1,4 százalékát szerezte meg.

Az önállóan induló kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) a voksok 9,1 százalékát birtokolja. Ezzel az eredménnyel még nem lépi át a 10 százalékos parlamenti küszöböt, bár a feldolgozottság előre haladtával egyre közelít hozzá.

A szövetségben induló pártok akkor is bejutnak a törvényhozásba, ha nem érik el a 10 százalékos határt.

A részvételi arány a Törökországban megszokott mértékben nagyon magas: 87,41 százalék. A hatósági nyilvántartás szerint összesen 59 millió 391 ezer 328 török állampolgárnak volt lehetősége a mostani választáson az urnákhoz járulni, 56 millió 342 ezer 263-nak belföldön, 3 millió 49 ezer 65-nek pedig külföldön.

Az YSK elnöke, Sadi Güven korábban azt nyilatkozta: reméli, hogy helyi idő szerint éjfél előtt (közép-európai idő szerint 23 óra előtt) ki tudják hirdetni a vasárnapi államfő- és parlamenti választás eredményét.

A végrehajtó elnöki rendszer nagyobb hatalmat összpontosít az államfő kezében és egyben eltörli a kormányfői tisztséget. Az alkotmánymódosítást kis többséggel fogadták el a tavaly áprilisi népszavazáson.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.