Európai megoldást szeretnénk azokban a migrációs kérdésekben, ahol az lehetséges és az egyes tagállamok közötti megoldást azokon a területeken, ahol az európai megoldás nem lehetséges – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben a vasárnapi migrációs minicsúcsot követően.

Merkel hangsúlyozta:

mindenkinek egyformán ki kell vennie a részét a migrációs válság megoldását célzó erőfeszítésekből.

A német kancellár elmondta, hogy az egynapos rendkívüli munkaértekezleten résztvevő uniós tagországok vezetői részéről jó szándék mutatkozott, sok kérdésben volt egyetértés, de voltak nézetkülönbségek is.

A kancellár kijelentette:

a migránsok nem választhatják meg azt, hogy melyik országban folyamodnak menedékjogért.

Utalt arra is, hogy ki kell szélesíteni az unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) a mandátumát és az ügynökséget meg kell erősíteni.

Merkel: európai megoldásra van szükség a migrációs kérdésekben, ahol az lehetséges

Angela Merkel német kancellár, Pedró Sanchez spanyol, Andrej Plenkovic horvát, Xavier Bettel luxemburgi, Mark Rutte holland és Miro Cerar szlovén miniszterelnök  az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezleten Brüsszelben 2018. június 24-én. (Fotó: MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)

Merkel hangsúlyozta annak szükségességét is, hogy megállapodást kössenek Líbiával és más származási országokkal is, amelyre példaként az Európai Uniós és Törökország között létrejött migrációs egyezményt említette. Mint elmondta, a tanácskozás résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell az illegális migrációt és fontosnak nevezték a határok védelmét is.

Kiemelte, nem lehet az, hogy egyes frontországok egyedül maradnak az elsődleges migráció kezelésével, amíg mások csak a másodlagos – az unión belüli – migráció feladatainak megoldásával foglalkoznak.

Mindenki részéről erőfeszítésekre van szükség a megoldás érdekében. Akik erre hajlandóak, azokkal közösen kell keresni és megtalálni a megoldást

- fogalmazott a német kancellár.

Emmanuel Macron francia elnök a találkozó követően kijelentette, van az európai megoldás, ugyanakkor egyes országokban politikai nyomás mutatkozik a migrációs kérdésekkel kapcsolatban. Az olasz miniszterelnök álláspontja egybehangzó volt más résztvevők véleményével – közölte.

"A találkozó elvetette azokat megoldásokat, amelyek nincsenek összhangban az értékeinkkel" – emelte ki a francia államfő.

Sebastian Kurz osztrák kancellára szerint pozitív elmozdulást értek el a külső határok védelmét illetően és nagyon sokan támogatták azt a korábban, már 2015-ben felvetett osztrák javaslatot, amely szerint a Földközi-tengeren megmentett migránsokat nem az Európai Unióba, hanem azon kívüli országokba kell vinni.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök "rendkívül elégedetten" nyilatkozott a tanácskozást követően és kijelentette, a vita során sikerült megtalálni a helyes irányt a migrációs kérdések megoldása érdekében

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök fontos lépésnek nevezte az egyes tagországi álláspontok megvitatását és reménykeltőnek nevezte, hogy több kérdésben volt egyetértés, mint véleménykülönbség.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök előremutatónak nevezte a találkozót, amelyen – mint mondta – konkrét gyakorlati megoldások is kőrvonalazódtak a migráció kérdésének kezelésére. Reményét fejezte ki, hogy az elméletek után cselekvésről eshet szó a jövő hét második felében tervezett uniós csúcstalálkozón.

Charles Michel belga kormányfő véleménye szerint a minicsúcs résztvevői komoly haladást értek el a közös megoldás megtalálása érdekében.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze szerdán Brüsszelbe azzal a céllal, hogy "európai megoldásokat" keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt.

Beszámolók szerint a hétvégi minicsúcsra Ausztria, Bulgária, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország vezetői kaptak meghívást, később azonban Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia is jelezte részvételi szándékát.

A visegrádi államok csütörtökön tudatták, hogy nem kívánnak részt venni a találkozón.

Forrás: MTI

Itthon - 2019. February 3., 19:33
Borult, szeles idővel indul a hét
Itthon - 2019. February 21., 08:43
Gyorsan elfogták a késes kínai ámokfutót

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
" mindenkinek egyformán ki kell vennie a részét a migrációs válság megoldását célzó erőfeszítésekből."
...a kerítés az egyik legnagyobb erőfeszítés...vagy csak az számít amit ők akarnak ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
ez a nő csak beszél...beszél...de nem mond semmit...amit meg mond, az nagy marhaság...a hívei meg erre maszturbálnak örömükben...elbaszott egy népség...

amennyi kárt okozott, azt már Európa nem heveri ki...
Peller Anikó
@wagabund: maszterbálás közben veri ki, he?

@Csizmás Kond: így van, mi aztán kivettük a részünket hülye banya, neked semmi se tetszik? Vagy még nem szólt neked senki?
Shikari
Szögesdrót, könnygáz, gumilövedék, kitoloncolás, kerítés!
Van megoldás a migrációra!
Főlökött
Merkel mami, gáz van, nagy gáz van ? Necces a helyzet, eljárás hegyek ? Nem csoda, ha keddig kaptál időpontot a belügy-minisztertől :) Kicsit kapkodás lesz ebből szerintem és állni fog a bál rendesen. Ebből a sakk-matt helyzetből, kíváncsi leszek, hogy próbálsz majd kisuhanni :) - és milyen eredménnyel :)
Avagy Budapesten is kapsz egy cukorkát :) mint ahogy a G7-en is :)
durbincs
Na nehogy megkapjuk a bőröndfejű, ledoktorált Shulczot ? helyette ? ajándékba ?
fekete
Merkel ez beteg! Achtungek menekulnek mint a haboru alatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2019. February 21., 07:58
Szmájli is lehet a rendszámtáblán
Nagyvilág - 2019. February 21., 07:54
Ilyen árukra költenek a legtöbbet Magyarországon
Nagyvilág - 2019. February 21., 07:41
Felvásárolja a Coca-Cola a Bambit