A szavazatok 89,4 százalékos feldolgozottságánál nincs már meg az önálló abszolút parlamenti többsége Törökországban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a vasárnapi előrehozott államfő- és parlamenti választáson a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által ismertetett részeredmény szerint.

Török választások: elveszítette abszolút parlamenti többségét a kormánypárt

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek és pártjának, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának támogatói ünnepelnek Isztambulban 2018. június 24-én, a törökországi előrehozott elnök- és parlamenti választások napján, miután az első részeredmények szerint az AKP és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta pártszövetség szerezte a legtöbb szavazatot. (Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitakarisz)

Az AKP jelenleg a szavazatok 42,99 százalékán áll, ami 298 képviselői helyet jelent.

A kormánypárt várható mandátumainak száma azután esett nagymértékben, hogy a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) túllépte a 10 százalékos parlamenti küszöböt és pillanatnyilag 10,75 százalékon áll, megszerezve 65 helyet az 550-ről 600 fősre bővülő törvényhozásban.

Az AKP és a vele pártszövetségben induló, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) együttesen még mindig a szavazatok 54,27 százalékával és 347 képviselői hellyel rendelkezik a törvényhozásban.

Az AKP elnöke, Recep Tayyip Erdogan államfő az elnökválasztási szavazatok 91,6 százalékos feldolgozottságánál továbbra is előnyben van. Jelenleg a szavazatok 53,16 százalékát tudhatja magáénak.

Ha Erdogan a szavazatok több mint ötven százalékát meg tudja tartani, az államfőválasztás az első fordulóval véget ér és ő lesz a Törökországban életbe lépő elnöki rendszer első államfője.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.