Olyannak nem gratulál, aki nem hisz a demokráciában – jelentette ki a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke újságírók előtt.

A legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: nem gratulál Recep Tayyip Erdogan államfőnek a vasárnapi elnökválasztáson aratott győzelméhez.

A legnagyobb török ellenzéki párt vezetője nem gratulált Erdogannak, mert diktátornak tartja

Fotó, címlapi kép: MTI/EPA/Tumay Berkin

Kilicdaroglu újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "olyannak, aki nem hisz a demokráciában, nem lehet gratulálni." Majd hozzátette: "az egyszemélyes rezsim védelmezőjének, egy diktátornak, miért gratuláljak?"

A CHP államfőjelöltje, Muharrem Ince, hétfői bejelentésének megfelelően az esti órákban telefonon gratulált Erdogannak. Ince a beszélgetés során sok sikert is kívánt a köztársasági elnöknek a munkájához.

Kilicdaroglu a választások eredményét illetően kedden azt is mondta, hogy az egyetlen vesztes a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), amiért mintegy 7 százalékpontot vesztett a 2015. novemberi parlamenti választásokon elért eredményéhez képest.

Az AKP akkor 49,5 százalékot ért el, most a szavazatok 99,95 százalékos feldolgozottságánál jelenleg 42,56 százalékon áll. A CHP 2015 őszén 25,3 százalékot tudhatott magáénak, most egyelőre 22,64 százalékot.

Kilicdaroglu hangsúlyozta: a CHP "a fal egy részét ledöntötte és a maradékát is le fogja". Kiemelte: a kampány alatt a média 95 százaléka a hatalom kezében volt. Egyúttal úgy fogalmazott: nem a választásokon történt csalás, Törökországban magában a demokráciában van benne a csalás.

Ince teljesítményére vonatkozóan – amely 30,64 százalékkal pont 8 százalékkal haladta meg a CHP eredményét – Kilicdaroglu azt mondta, hogy – miként Ince maga is fogalmazott – az a várakozások alatt maradt.

Mahir Ünal AKP-szóvivő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: azzal, hogy Ince 1977 óta először a 30 százalékos "pszichológiai küszöbön túlra" juttatta a kemalistákat, a CHP "természetes vezetőjévé" vált. Ince pártjához képest kimagasló teljesítménye, Kilicdaroglu pártelnökségét vita tárgyává teszi – fogalmazott Ünal.

Muharrem Ince hétfőn elismerte Erdogan győzelmét, ugyanakkor leszögezte: mintegy 15 millió szavazatot kapott, és a célja, hogy a jövőben ezt 30 millióra növelje. Ez rövid távon is lehetséges cél, ezért fog dolgozni – nyomatékosította. Hangoztatta egyúttal: 50 nap helyett 500 vagy akár 5000 napos kampányokkal megyünk tovább, és "ha arra kérnek, hogy én meneteljek elől, én készen állok".

Incét május 4-én nevezte meg államfőjelöltjeként a CHP.

Mahil Ünal kormánypárti szóvivő Incének azt a hétfői mondatát is méltányolta, amelyekben Ince úgy fogalmazott: "más kudarcára nem építhetsz sikert, a győzelemért magadnak kell megdolgozni". Ünal hozzátette: Erdogan is értékesnek tartja ezeket a szavakat.

Török sajtóértesülések szerint Kilicdaroglu és Ince a közeljövőben személyesen is találkozik.

Kilicdaroglu keddi sajtótájékoztatóját követően Ince a Twitter-fiókján azt írta, hogy Törökország mind a 81 tartományába el fog látogatni, hogy találkozzon az emberekkel és köszönetet mondjon nekik.

Gürsol Erol CHP-képviselő a kemalista Sözcü című napilap beszámolója szerint hétfőn azonnali lemondásra szólította fel a párt vezetőségét. "a június 24-ei kudarcért a jelenlegi vezetés felfogása a felelős" – fogalmazott Erol.

Meral Aksener, a nacionalista Jó Párt (IP) elnöke, aki 7,29 százalékkal a negyedik helyet tudta megszerezni a vasárnapi elnökválasztáson, keddi sajtótájékoztatóján jelezte: pártja tölti be a török politikai palettán a hiányzó "közép" helyét.

Az IP jelenleg 9,96 százalékon áll, és eszerint 43 képviselője lehet a törvényhozásban. A Jó Párt bár nem érte el a 10 százalékos parlamenti küszöböt, az ellenzéki pártszövetség keretében indult, így mindenképpen bejut a parlamentbe.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Nemsokára megvádolják, letartóztatják.
Még hogy nem hisz a demokráciában! Ő a demokrácia atyja!
Egy tisztakezű diktátor.
36
Gondolom erről is, Putyin, Trump és Orbán tehet...Mármint Erdogan győzelméről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.