Hamarosan bemutathatja javaslatait az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán belül és kívül létrehozandó központokról – jelentette kedden az EUObserver brüsszeli hírportál.

A cikkben az ENSZ menekültügyi főbiztosának levelét ismertették, amelyet az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfőjének küldött előző héten, és amelyben mielőbbi egyeztetést sürgetett az érintett európai országokkal az új tervekről.

Filippo Grandi arról számolt be, hogy az UNHCR az IOM-mel közösen dolgozik egy javaslaton ebben az ügyben, amelyet hamarosan az Európai Unió elé fognak tárni.

A két szervezet már jelenleg is működtet olyan központokat Líbiában és Nigerben, ahol különválaszthatják a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól, utóbbiakat pedig visszaküldhetik hazájukba.

Az IOM korábban megerősítette, hogy javaslatokat készítenek hasonló platformok felállításáról, de csak az EU határain belül, ugyanakkor leszögezte, hogy egyelőre semmi nincs véglegesítve.

Sajtóhírek szerint az uniós vezetők e heti csúcstalálkozója elé terjesztendő zárónyilatkozat kiszivárgott vázlatában kitérnek majd a menedékkérelmek elbírálására szolgáló központok EU-n kívüli felállítására. Az azonban az EUObserver szerint egyelőre nem világos, hogyan néznének ki ezek a platformok a gyakorlatban vagy hol hoznák létre őket.

A hírportál arról írt, hogy három lehetséges forgatókönyvet emlegetnek a szakértők. Az első értelmében megállapodnának bizonyos észak-afrikai országokkal, és ott helyeznék el a tengerből kimentett embereket, a menekültek bekerülnének az UNHCR által vezetett áttelepítési programba, mindenki mást hazatoloncolnának.

A második opció az EU-tagállamok közötti egyezségekről, valamint az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítéséről szól. A harmadik forgatókönyv alapján pedig, amelyet amúgy már elvetett az Európai Bizottság, az elutasított menedékkérőket harmadik országokban létrehozandó központokba küldenék az EU-ból.

A központok felállítása szakemberek szerint jogi és biztonsági kihívásokat jelenthet, az ötlet ugyanakkor egyre szélesebb támogatást nyer az unión belül. Azonban kérdés még az is, hogy sikerülne-e találni olyan harmadik országokat, amelyek hajlandók létrehozni a területükön ilyen létesítményeket.

Kedden az Európai Bizottság illetékes szóvivője újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján nem lehet az Európai Unión kívülről menekültügyi kérelmet benyújtani a tagállamokban. Erre az egyetlen módot az áttelepítések jelentik, amelyek során valamely uniós tagállam önkéntes alapon befogad olyan kérelmezőket, akikről az UNHCR megállapította, hogy jogosultak nemzetközi védelemre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.