Csaknem 45 ezer sertést semmisítenek meg Romániában egy Tulcea megyei kereskedelmi farmon, ahol afrikai sertéspestis járvány ütötte fel a fejét – közölte hétfőn a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság.

Csaknem 45 ezer disznót kellett leölni Romániában a sertéspestis miatt

Az állatokat négy mobil tetemégetőben pusztítják el, amelyeket a dél-kelet-romániai Tulcea megye hatóságai Temes megyétől kaptak kölcsön.

Romániában most először fedezték fel az afrikai sertéspestist kereskedelmi farmon, eddig csak háztartásokban bukkant fel a kórokozó. A hatóságok egyelőre keresik a fertőzés forrását.

Június 21-én a Tulcea megyei prefektus bejelentette, hogy a Duna-delta környékén is megjelent az afrikai sertéspestis, amely mintegy 500 állatot fertőzött meg. Szintén júniusban az ukrán hatóságok jelezték, hogy a román-ukrán határ közelében a kórokozó által megfertőzött állatokat találtak. Románia nem csak északon, hanem a dél-keleti Tulcea megyénél is szomszédos Ukrajnával.

Tulcea megyében már 15 gócpontot azonosítottak, június végén pedig az észak-bulgáriai Dobrics megyében rendelték el a vaddisznók tömeges kilövését.

Az emberekre ártalmatlan vírus Romániában először tavaly, a román-magyar határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén jelent meg egy háztáji gazdaságban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.