Vasárnap megkezdték a mentőcsapatok a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat 12 tagjának és edzőjüknek a mentését – közölte a thaiföldi kormány.

Ma megkezdik a barlangban rekedt diákok kimentését

Ma van a nagy nap

- mondta a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn. A fiúk készen állnak minden kihívásra, és a kivezető út nagy része úszás nélkül megtehető – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a víz szintje napok óta most a legalacsonyabb, és az időjárás is kedvező.

Az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje. A hatóságok nem szeretnék kockáztatni, hogy egy újabb monszuneső romba döntse terveiket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Helyi tisztségviselők elmondták, hogy a mentés – amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt – akár négy napig is eltarthat. A thaiföldi hatóságok várakozása szerint az első gyerek helyi idő szerint vasárnap este 9 órakor érheti el a barlang kijáratát. Minden fiút két-két búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el.

Vasárnap sportbúvárok és mentőorvosok érkeztek a barlang szájához. A média munkatársainak közelben felállított táborát kiürítették, és az ott tartózkodó több mint ezer thaiföldi és külföldi újságírót elküldték azzal, hogy a fejleményekről később hivatalos sajtótájékoztatót tartanak.

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.

Kimentésük veszélyes: egy búvár napokkal korábban életét vesztette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros vízben. A profi merülőknek is 5-6 órára van szükségük ahhoz, hogy megtegyék az utat a barlang szájától a csoport tartózkodási helyéig, a fiúk közül többen nem túl jó úszók.

atv.hu/MTI

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."a fiúk közül többen nem túl jó úszók."...

nem túl jó úszók? a hírek szerint egyáltalán nem tud úszni némelyik...de majd most...
papa.49
Mindenesetre a edzőt kell utoljára (bent) hagyni ekkora faszkalap nem érdemli meg hogy kimentsék !!!
Cicamama55
@Horizont: Így igaz! Nagyon szorítok értük!
papa.49
@Horizont: Sajnos nem tudom az ilyet ,,megbocsájtani,, még akkor se ha nem az én gyermekem kerül életveszélybe egy hülye miatt !!!
A minimum az ha kihozzák bíróság elé kell állítani, és EL KELL ÍTÉLNI !!!
wagabund
...mint kiderült, az edző sem tudta, hogy ekkora zuhé lesz...ha nincs ez a nagy eső, akkor egy sima kalandtúra lett volna...
...hááát, ez most több annál...
papa.49
@Horizont: Legyen is, nem tudom sajnálni ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.