Nyugodtabbá vált a hétvégén a helyzet a nyugat-franciaországi Nantes-ban, ahol eljárás indult az ellen a rendőr ellen, aki négy nappal ezelőtt halálosan megsebesített egy igazoltatásnak ellenálló, körözött férfit.

Vasárnapra virradó éjjel csak 18 autót gyújtottak fel Nantes-ban

Vasárnapra virradó éjjel 18 gépkocsit gyújtottak fel az elővárosi negyedekben, de középületek ellen már nem követtek el támadásokat és összecsapások sem voltak a rendbontók és a rendőrök között. Senkit nem állítottak elő.

Már szombatra virradó éjjel is viszonylagosan nyugodtabb volt az előző három éjszakához képest, 35 kiégett gépjárművet számoltak össze a városban, és egy épületre terjedt át a tűz.

Az előző három éjjel viszont éjszakánként mintegy ötven gépjármű mellett középületeket, iskolát, könyvtárat, önkormányzati épületet, valamint üzlethelyiségeket is felgyújtottak helyi fiatalok és benzines palackokkal dobálták meg a rendőröket.

Miután péntek este eljárás indult a halálos lövést leadó rendőr ellen, szombaton a lelőtt férfi családja ügyvédje útján jelezte, hogy felperesként részt kíván venni az eljárásban, de egyelőre azt kérik mindenkitől, hogy "hagyják őket nyugodtan gyászolni".

A 22 éves Aboubakar Fofanát kedd este Nantes Breuil nevű negyedében a gépkocsijában lőtte le egy rendőr, amikor a bűnszövetkezetben elkövetett lopás gyanúja miatt körözés alatt álló férfi nem akarta magát igazolni. A rendőrök felszólították, hogy kövesse őket a rendőrőrsre, ekkor megpróbált a gépkocsijával elhajtani, és beletolatott egy házba. A rendőr ekkor behajolva a gépkocsi ablakán rálőtt és halálosan megsebesítette a nyaki ütőerén.

A rendőr először azt vallotta, hogy jogos önvédelemből használta a fegyverét, mert az autós mások életét veszélyeztette, de ez a szemtanúk elmondása és a helyszínen készített felvételek alapján nem bizonyult igaznak. A rendőr ez után megváltozatta a vallomását, és azt állította, hogy véletlenül lőtt.

A rendőrt hivatali személy által elkövetett, halált okozó szándékos erőszakkal gyanúsította meg az ügyészség, ami húsz év szabadságvesztéssel sújtható. A rendőr szabadlábon védekezhet, de felügyelet alá került.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Franck Dubray

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.