Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat első négy tagját – jelentette a helyi média. Az első diák, aki megmenekült, a 14 éves Mongkol "Mark" Boompian volt. A mentőcsapat azért őt választotta elsőnek, mert ő volt a legrosszabb állapotban, a leggyengébbekkel kezdték a mentést. 

Két fiú rövid időn belül egymás után bukkant fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. A gyerekeket mentőautóval szállították a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket.

A leggyengébb fiút hozták ki elsőként a thaiföldi barlangból – sorra mentik ki a gyerekeket – videó

Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

Két további fiú pedig a merülés után már elérte a barlangnak azt a termét, ahonnan már a saját lábán tud majd kisétálni a felszínre

- közölte a thaiföldi védelmi minisztérium.

Mivel a gyerekeket egyesével hozzák ki, még órákon át lehet szorítani a mentőakció sikerességéért. Összesen 12 diák és egy edző szorult a barlangba. 

A mentést végző 18 búvár mindegyike elérte a helyet, ahová az edző és a gyerekek a feltörő víz elől menekültek.

A leggyengébb fiút hozták ki elsőként a thaiföldi barlangból – sorra mentik ki a gyerekeket – videó

Oxigénpalackokat visznek az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A mentőegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltűnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzőjükre a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben. A mentőmunkálatok során búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban, a több kilométeres, tervezett mentési útvonal mentén. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

A thai média értesülései szerint az első diák, aki megmenekült, a 14 éves Mongkol "Mark" Boompian volt. A mentőcsapat azért őt választotta elsőnek, mert ő volt a legrosszabb állapotban, a leggyengébbekkel kezdték a mentést. 

A gyerekeket gyorsabban hozzák ki a korábban számítottnál, mert sikerült érdemben csökkenteni a vízállást a barlangban, hála a rengeteg szivattyúnak.

A BBC felvételén látszik a gyerekeket szállító mentőautó:

A 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni. A barlangban ugyanis villámgyorsan megemelkedett a vízszint, elzárva a bejáratot.

A leggyengébb fiút hozták ki elsőként a thaiföldi barlangból – sorra mentik ki a gyerekeket – videó

Thaiföldi diákok közösen meditálnak az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet sikeréért az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Brit búvárok hétfő este, hat napja találták meg őket. Azóta vittek be a gyerekeknek ételt, oxigént, és orvosok is megvizsgálták a csapat tagjait. Ezzel párhuzamosan folyamatosan szivattyúzták ki a vizet a barlangból.

A kijutás viszont még a gyakorlott búvároknak is megterhelő, nem beszélve arról, hogy a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt.

Pénteken egy, a levegős palackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt.

Forrás: MTI, 444.hu, BBC, Index

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Végre!
.
Emberbaráti történetnek, IGAZI KÜZDELEMNEK lehetünk tanúi a TERMÉSZET erejét "legyőzve" pofakarate nélkül!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Végre!
.
Emberbaráti történetnek, IGAZI KÜZDELEMNEK lehetünk tanúi a TERMÉSZET erejét "legyőzve" pofakarate nélkül!
wagabund
Napokkal ezelőtt arról szólt a hír, hogy a gyerekek beszélnek angolul, és ez megkönnyíti a mentést...

mai hír, hogy a gyerekek nem beszélnek angolul, a búvárok meg mem beszélik a thai nyelvet, és ez nagyon megnehezíti a mentést...

hát ennyit a szavahihető
tájékoztatásról
Zeta
@papa.49: egy a lényeg, kikerüljenek! Mind!
Desischado
Imádkozom értük, sírva fakadtam, mikor halottam, hogy pár gyerek már kint van. A többiekért és az edzőért is szorítok! A legjobbakat kívánom nekik!
papa.49
@Desischado: Az edzőt én ott hagynám !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.